Soncere Marketing en Communicatie

Online marketing hulp voor MKB’ers en ZZP’ers die meer uit de bedrijfswebsite wil halen

  • Home
  • Online marketing
  • Klanten aan het woord
  • Over
  • Blog
    • Blogs gerubriceerd
    • Columns
  • Contact

Meer reacties en shares? Schrijf over ellende!

“Jij werd vroeger toch erg gepest? Ga bloggen over die ellende. Hoe dat je marketing in de weg kan zitten. Wedden dat je meer reacties en shares krijgt? En, op termijn, meer klanten. Ik zie op Facebook dat het werkt.” Ik kijk m’n gesprekspartner verbouwereerd aan.

Begin tegen mij niet over Facebook

We weten dat ze daar maar één ding willen. En dat ene ding heeft weinig tot niets te maken met jouw welzijn en privacy. Toch blijven we er massaal rondhangen. “Al m’n vrienden zitten er en het is zo handig om familiecontacten te onderhouden.”

Nou heb ik al meer dan 20 jaar geen contact met m’n familie. Dat scheelt. En ik grap weleens dat ik geen vrienden heb. Vandaar dat ik niet op Facebook zit? Dat zal het zijn. Voor een paar klanten hou ik wel hun Facebook bedrijfspagina’s bij.

Wat niet te vergelijken is met je persoonlijke leven delen

Al is het een algemeen geaccepteerd idee dat je aanzien en autoriteit vergaart door succesvol over te komen, in de praktijk trekken heftige, persoonlijke verhalen véél meer aandacht. We smullen van echtheid. Van en door een ander. Zelf zo’n stap zetten, is een stuk enger.

Stel je voor dat het je imago schaadt. Personal Branding enzo. Jaren terug heb ik er een boek over gelezen. Net als productmerken worden individuen in een matrix van eigenschappen geplaatst. Je positioneert jezelf vervolgens vanuit de plek die je in dat spectrum inneemt.

woordwolk

Het mag duidelijk zijn dat ik er nooit wat mee gedaan heb

Een merk is iets anders dan een mens. Hoe jouw doelgroep(en) het merk ervaren, bepaalt de betekenis ervan. Met behulp van marketing en communicatie wordt een merkbeeld gevormd, in stand gehouden en in positieve of negatieve zin beïnvloed.

Als het goed is, gebeurt dat vanuit een (opr)echte insteek, zodat hetgeen je communiceert niet of nauwelijks in strijd is met de werkelijkheid. Wat dit betreft lijken mensen en merken wel op elkaar: We maken de werkelijkheid (onbewust) een beetje mooier dan ie is.

Doe dat met mate en niemand die erover valt

Schiet in de overdrive en je gaat hopelijk een keertje keihard op je bek. Volledig terecht. Niemand houdt ervan om geflest te worden. Tenzij jij je met flessenpost bezighoudt 😉 Zoals met zoveel in het (ondernemers)leven gaat het om balans.

Dicht genoeg bij jezelf blijven zonder brodeloos te worden en te ver af te drijven van de mensen waarvoor je het doet. Zo kan bepaald taalgebruik jou als vakmens tegenstaan. Dat neemt niet weg dat jouw doelgroepen of lievelingsklanten er wél zo over praten.

Het is geen schande om daar rekening mee te houden

Is vanuit zakelijke overwegingen een ‘sappig’ persoonlijk verhaal vertellen, over iets waar bepaalde prospects tot aan hun nek ellendig in zitten, anders? Of vang je zo 2 vliegen in 1 klap? Schrijven over wat voor jou moeilijk is of een mislukking delen, kan bevrijdend zijn.

Tegelijkertijd laat je zien dat je weet waar je over praat en je steekt anderen een hart onder de riem. Ja, het leven is soms klote. Af en toe lijkt het alsof het vaker tegen dan mee zit. Maar ik hebt het nu netjes voor elkaar. Dus als jij dat ook wilt… let’s do business. Zoiets?

Over ellende schrijven voor meer reacties en shares én omzet…

desktop beeldscherm met social media afbeelding erop

Nee, het lukt me niet om er een voorstelling van te maken (no pun intended). Hoe krijg je de juiste woorden uit je toetsenboord? Of (ver)oordeel ik te snel, simpelweg omdat het voor mij niet fijn voelt? Blijkbaar kan het een succesvolle businesstactiek zijn. Wat denk jij?

Hoe dan ook, blogs en websiteteksten worden met die insteek geschreven en gedeeld. Mensen worden geholpen om op die manier te scoren. Het schijnt ’t beste te werken met issues die jij zelf al verwerkt hebt, zodat je er met enige afstand over kunt schrijven.

Anders zet je in alle emotie iets online waar je later spijt van krijgt

En dat is juist niet goed voor de business. Het gaat er niet om jezelf publiekelijk binnenstebuiten te keren. Je moet het verhaal zó vertellen dat de mensen die jij wilt bereiken zichzelf erin herkennen en tot actie overgaan. Jawel, dat klinkt net als echte marketing.

Of is het één van de redenen waarom zoveel mensen een hekel aan marketing hebben? Wat is ‘echte marketing’ eigenlijk? Is dat een contradictie in terminis? En we zijn met z’n allen toch ook wel een beetje hypocriet, hebben blinde vlekken of zijn gewoon onwetend.

Net als met autorijden – bijna iedereen denkt dat ie het goed kan

Al die snelheidsduivels en roekeloze automobilisten lijken in niets op jou. Het is een raadsel wie al die files en (bijna) ongelukken veroorzaakt. Bizar, nietwaar? Net zoals het feit dat bepaalde vormen van marketing blijven bestaan, terwijl niemand eraan wil doen.

Hoe je er tegenaan kijkt, bepaalt wat je ziet. Dé waarheid bestaat niet en de werkelijkheid is zelden zwart-wit. “Je liegt niet. Je bent je bewust van de behoeftes van prospects en sluit daarop aan. Zij blij, jij blij. Uiteindelijk help je ze als klant wel echt verder.”

“De kwaliteit van wat jij levert, wordt er niet minder van”

En hoe moet je anders mensen bereiken en overtuigen, als je probeert je hoofd boven water te houden, terwijl je zwemt in een overvolle markt? Hmm. Soncere loopt sinds vorig jaar meer dan prima. Had dat met andere tactieken eerder beter gekund? Het kan me niet boeien.

Want mijn manier werkt. Niet vanaf dag 1 hoor. Dankzij spaarwerk voorafgaand aan m’n ondernemerssprong, kon ik mezelf de financiële ruimte geven om m’n bedrijfsdraai te vinden. De kunst is en blijft echter hoe je zo dicht mogelijk bij jezelf blijft, zonder brodeloos te worden.

Hoeveel stress kan een zzp’er met te weinig opdrachten verdragen?

Dat hangt af van omstandigheden, hoe je in elkaar zit en de wisselwerking daartussen. Bijna iedere dag kun je in de media horen dat er een miljoen zzp’ers zijn. Uit de statistieken blijkt dat slechts iets meer dan de helft op die manier voor 100% de eigen broek kan ophouden.

De rest heeft een baan ernaast of doet af en toe een klusje, omdat de partner (veelal in loondienst) genoeg verdient om samen of als gezin van te leven. Dat verandert ‘de zaak’. Hoelang zing je het uit als je ervan afhankelijk bent, het tegenzit en je spaargeld op is?vrouw in een yoga houding

Wanneer is de rek uit je idealen?

Laat je kansen en opdrachten die niet goed bij jou passen stuk voor stuk aan je voorbij gaan? Ga je doen waar je niet goed in bent? Krijg je er ineens oren naar om ‘gewaagde’ verkoop- en marketingtechnieken uit te proberen die supersnel het gewenste resultaat beloven?

Als je nooit in die positie gezeten hebt, is het makkelijk om te zeggen dat je zulke verleidingen kunt weerstaan. Dat jij niet in zo’n valkuil stapt. Totdat je er ineens middenin ligt, nu of straks. Misschien niet eens omdat je zo’n geldtekort had. Je wilt succesvol zijn.

Waaraan meet jij succes af? Hoe ziet succes eruit voor jou?

Wat is in jouw ogen een succesvolle ondernemer? Welke overtuigingen liggen daaraan ten grondslag? Welke belemmerende gedachten zitten daaronder? Het is louterend om daar diepgaand in te duiken. Liefst zonder een voorafgaande valkuil ervaring 🙂

Dat kun je alleen doen, met jouw lief, een vriend(in) en/of een coach. Ontdekken wat je werkelijk drijft, kan je leven behoorlijk op z’n kop zetten. Soms zitten mensen die allang dood zijn in jouw hoofd springlevend saboterend commentaar te geven.

Daar zou je ontroerende blogs over kunnen schrijven

Als het je helpt om op die manier alles op een rijtje te zetten. Omdat het een fijne manier is om met lotgenoten in contact te komen. We worstelen zo vaak alleen, terwijl er om de online hoek mensen zijn die precies begrijpen wat jij voelt en bedoelt.

Sterker nog, soms kan een diepgaande, ontwortelende ervaring er zelfs toe leiden dat je een bedrijf begint om anderen daarmee te helpen. Jij weet tenslotte precies wat die mensen doormaken! Vakmens én ervaringsdeskundige zijn – een bijzondere combinatie.

Dat zet ellende delen in een ander perspectief

Categorie: Marketing Tags: personal branding 15 januari 2016 door Sonja van Vuren 14 Reacties

Over Sonja van Vuren

Sinds 1998 hou ik me bezig met Marketing en Communicatie. Later heb ik eenzelfde liefde opgevat voor internet. Schrijven doe ik al van kleins af aan en bloggen sinds 2008. De combinatie van deze vakgebieden zet ik in voor meer impact online.

Reacties

  1. Kitty Kilian zegt

    15 januari 2016 om 10:55

    Hm.. ik vraag me af of het klopt. Het lijkt me ook een tikje cynisch. Schrijven over je ellende levert niks op, behalve als je er zo over kunt schrijven dat het geschrevene ver boven de gebeurtenis uitstijgt. Maar soms is het delen van verdriet wel een overlevingsstrategie. Daar is niks mis mee. Bloggen is communiceren. Taal is energie.

    Krampachtig optimistisch zijn vind ik moeilijker te verteren.

    Maar uiteindelijk is alles vorm. Hoe beter de vorm, hoe beter wat iemand ook schrijft te genieten is. Zelfs de bleakness van Coetzee en Gordimer.

    Beantwoorden
    • Sonja van Vuren zegt

      15 januari 2016 om 11:19

      Dat vraag ik me dus ook af. En taal is inderdaad energie. Heeft een bepaalde lading.

      Krampachtig optimisme ligt zeker zwaar(der) op de maag. Over het allemaal (veel) mooier maken dan het is, is al veel gezegd en geschreven. Zo’n tegenovergestelde insteek liet me verbaasd opkijken. Dus na lang aarzelen toch maar over geblogd.

      Beantwoorden
  2. Wilma zegt

    15 januari 2016 om 13:24

    Mensen lezen graag worstel verhalen van anderen. Hoe je door een diep dal bent gegaan, of er nog inzit. Het zijn leermomenten en eyeopeners. Een voorbeeld ook hoe je wel eerlijk durft te zijn en laat zien wat er speelt.
    Maar met mate. We willen ook verder en soms even de ogen sluiten en denken dat alles met ons wel goed komt. Dat ook zo is trouwens.,
    Maar het moet een doorworsteld thema zijn, waar jij als blogger al je lesssen hebt geleerd. Pas dan ben je een bron van inspiratie voor de ander.
    En nee, please geen krampachtig optimisme. Done that.

    Beantwoorden
    • Sonja van Vuren zegt

      15 januari 2016 om 14:02

      Prachtig krachtig verwoord, Wilma.

      Beantwoorden
    • Nicole zegt

      15 januari 2016 om 20:07

      Mooi verwoord, Wilma. Doorleefde en doorvoelde verhalen voegen voor mij iets toe. De mix van iemands worsteling en geleerde lessen van vallen en opstaan en dan ook nog eens goed verwoord zijn de blogs die ik graag lees. Naast praktische blogs. Want ook daar kan je behoefte aan hebben. Van die zo-kun-je-dat-aanpakken-blogs.

      Beantwoorden
      • Wilma zegt

        16 januari 2016 om 10:57

        Dank Nicole, ook het ‘hoe doe ik dat dan blog’ is belangrijk. Anders blijft het teveel hangen in het ‘wat ik heb meegemaakt’ blog. Voor mij ook een lesje in vaker ook praktisch schrijven met nuttige tips.

        Beantwoorden
  3. Kitty Kilian (@KittyKilian) zegt

    15 januari 2016 om 14:15

    Is dat zo? @sonjavanvuren “Over ellende schrijven [zorgt] voor meer reacties en shares én omzet” https://t.co/vdN20lI7Fp

    Beantwoorden
  4. Caroline vd Laan (@carolaanCL) zegt

    15 januari 2016 om 15:41

    Je eigen ellende als marketingtrucje? https://t.co/MxWyTCNicp @sonjavanvuren

    Beantwoorden
  5. Wilma van Tuyl (@wilmavantuyl) zegt

    16 januari 2016 om 11:04

    Doorleefde ellende dan @sonjavanvuren Meer reacties en shares? Schrijf over ellende! https://t.co/d7tzzZgrp2

    Beantwoorden
  6. Nicole Offenberg (@OffenbergNicole) zegt

    16 januari 2016 om 15:15

    Wat vind jij? “Meer reacties en shares? Schrijf over ellende!” https://t.co/aB3IN9Bsc1 Blog van @sonjavanvuren

    Beantwoorden
  7. Agnes Swart (@Dagnespresso) zegt

    16 januari 2016 om 16:34

    RT @sonjavanvuren: In plaats van de succesvolle positivo uithangen, je ellende delen? Peinzende blog over dat andere uiterste:

    Beantwoorden
  8. Kitty Kilian (@KittyKilian) zegt

    17 januari 2016 om 08:45

    “Nou heb ik al meer dan 20 jaar geen contact met m’n familie. Dat scheelt.” https://t.co/CjOPTiDX9Y @sonjavanvuren

    Beantwoorden
  9. Judith van Barlingen (@JudithBarlingen) zegt

    18 januari 2016 om 12:05

    Schrijven over je ellende, wel of niet een goed idee? Nadenk blog van @sonjavanvuren https://t.co/euolxirUGT

    Beantwoorden
  10. Karen André (@AtelierKaren) zegt

    18 januari 2016 om 13:24

    Meer reacties en shares? Schrijf over ellende! https://t.co/LwPFqP5yhP

    Beantwoorden

Geef een reactie Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

.
Soms heb ik zin om een e-mailing te maken 🙂 Wil je die ontvangen? Abonneer je dan:

.

5 meest gelezen blogs

  • 5 vragen voor een goede marketingstrategie
  • Waarom we onbewust zoveel makkelijker te beïnvloeden zijn dan we denken
  • Top 5 online marketing problemen
  • Goede marketing is marketing die bij jou past
  • De (on)zin van uurtje factuurtje

5 recente blogs

  • Opvallen door schurk marketing?
  • Gedwongen leren tekstschrijven is geen goed idee
  • Wat de fixatie op meten is weten zo gevaarlijk maakt
  • Wat zijn dé 3 SEO tips die ik zou geven?
  • Er is (g)een chronisch gebrek aan aandacht

Contact

  • Mailen werkt het snelst
  • 06 – 24 992 941

LinkedIn

© Sonja van Vuren | Soncere Marketing en Communicatie, Papendrecht

Sitemap | Soncere voorwaarden in 't kort | Privacyverklaring | Disclaimer

Deze website gebruikt cookies voor o.a. website statistieken.

Klik hier voor meer informatie over welke cookies gebruikt worden.

Soncere Marketing en Communicatie
Powered by  GDPR Cookie Compliance
Privacy & Cookies

Er wordt gebruik gemaakt van cookies om je de best mogelijke website ervaring te bieden. Meer informatie vind je op de pagina Privacy & Cookies.