Corona zet alles op z’n kop, óók marketing. Logisch dus dat je je afvraagt of je nog wel aan marketing kunt doen in deze corona tijden en hoe dan. Mijn antwoord? Hou er rekening mee.
Marketing in Corona tijden

We zitten met z’n allen in een crisis. Alles wat je doet, doe je in die context. Of je nou een nieuwe blog publiceert, een nieuwe dienst lanceert, een LinkedIn update plaatst, een nieuwsbrief verstuurt of een webinar geeft.
Het maakt niet uit wat, het gaat door een corona filter en het is geen eenduidig filter. De werking ervan is steeds anders, want het ene moment is het andere niet en mensen reageren verschillend in verschillende situaties. Het is een kwestie van het iedere keer weer proberen aan te voelen.
“Er rekening mee houden” is dus onvermijdelijk vaag. Er is geen handleiding. Je zult continu zelf afwegingen moeten maken. Dus zat ik na te denken over waar je die afwegingen dan op zou kunnen baseren. Een paar ideeën, gedachten:
Is het teveel zelfpromotie?
Dit is iets wat je je waarschijnlijk sowieso al afvraagt en een reden waarom je soms helemaal niks aan marketing doet. Omdat het voor jou zo vóelt, wat iets anders is dan dat het daadwerkelijk zo is. Maar nu voelt het helemaal als not done. Wat zou je wél kunnen doen?
Als je iets wilt (of moet) verkopen, verkoop dan wat mensen eraan hebben op een manier die aansluit bij de situatie waarin we nu met z’n allen verkeren. Hoe je dat het beste kunt doen verschilt natuurlijk per type business.
Is het onmogelijk om het (een beetje) te laten aansluiten of het in ieder geval in context te plaatsen? Dan kun je, als je portemonnee dat toelaat, overwegen om nog even te wachten met het lanceren van die nieuwe dienst of het promoten van dat ene product.
Hoe kan ik anderen helpen?
Ook dit kan iets zijn waar je in ‘gewone’ tijden al bij stilstaat, maar in crisistijden krijgt het een andere dimensie. Het betekent niet dat je jouw dienstverlening gratis moet aanbieden. Of dat je op LinkedIn zet wat je allemaal doet voor anderen (zie de voorgaande vraag).
Wat ik voor me zie, is bijvoorbeeld een nieuwsbrief zoals die van Indigo Webstudio. Petra Blankwaard laat zien hoe andere ondernemers creatieve oplossingen in de praktijk brengen. Daarmee inspireert ze jou terwijl ze tegelijkertijd andere bedrijven in het zonnetje zet.
Straalt dat positief af op Petra? Ja. Maar dat is niet haar insteek. De intentie is duidelijk. What you see is what you get. Geen verborgen bedoelingen of omfloerste verkooppraat. Ze wil inspireren en helpen. En dát zien we juist graag op Social Media of in een nieuwsbrief.
Is er een ‘corona melding’ nodig?
Voor wat ik doe is het meteen duidelijk dat dat volledig online kan. Ik werk nu 100% in plaats van 95% vanuit huis, maar voor veel zelfstandig ondernemers en bedrijven is het alles behalve zo simpel.
Dus áls je (deels) van offline naar online geswitcht bent of daarmee bezig bent, laat dat dan weten door een ‘corona melding’ op je website te zetten. Dat kun je website breed doen of alleen op je homepage, dienstenpagina’s en contactpagina.
Als je graag een toelichting wilt geven of als dat echt nodig is gezien jouw type werk, link in die melding dan naar een pagina waarop je beknopt uiteenzet hoe of wat. Nodig mensen uit om contact op te nemen als ze er meer over willen weten. Misschien kun jij ze wel helpen met die switch of advies geven omdat je er nu ervaring mee hebt.
Moeten andere meldingen juist weggehaald worden?
Het kan zijn dat je een pop-up gebruikt om een e-boek te promoten of om mensen te triggeren zich te abonneren op jouw nieuwsbrief. Pre-corona was die grappige of prikkelende pop-up tekst leuk, maar nu? En misschien wil je even helemaal geen pop-up’s meer gebruiken.
‘Corona check’ ook andere dingen. Denk bijvoorbeeld aan een voorgeprogrammeerde e-mailing sequence voor mensen die je e-boek gedownload hebben. Of meldingen of mails die mensen krijgen als ze zich aan- of afmelden voor je nieuwsbrief. Zijn ze nog passend?
Blijf aan marketing doen
Het is een rare, unieke en zware tijd. Toch is het belangrijk om aan marketing te blijven doen. Want al is deze tijd nergens mee te vergelijken, investeren tijdens een recessie helpt bij het herstel.
We maken de crisis erger en het herstel moeilijker als we langdurig op onze handen en portemonnees blijven zitten. Al zijn we allemaal onzekerder dan ‘normaal’ over onze toekomst, ondernemers zijn creatieve doeners. Dus laten we vooral ook blijven dóen.
Geef een reactie