Klanten en prospects weten niet wat wij weten. Toch communiceren we vaak alsof dat wel zo is. De ene vakterm na de andere vliegt over (de digitale) tafel. Niet eens omdat jij zo graag wilt laten zien dat je verstand van zaken hebt. Het is meer een gewoonte. Jij staat op en gaat naar bed met wat je doet. Net als ieder vakmens. En daar krijg je een bepaalde visie door.
Tunnelvisie
Als je diep in de krochten van zo’n tunnel zit, irriteer je je mateloos aan de onwetendheid van (potentiële) klanten.
- “Tsss, ze hebben nog nooit van Six Sigma gehoord,” verzucht de consultant.
- “We willen jou niet als klant als je niet weet wat Google Panda en RankBrain betekenen,” schrijft de SEO expert.
- “Ze heeft geen LinkedIn account?! Die is dus in het stenen tijdperk blijven hangen,” aldus een zelfbenoemde Social Media deskundige.
Het is toch wat hè, al die dommigheid
Inderdaad, ik vind het heel dom om zo over klanten en prospects te denken en het zelfs hardop te durven zeggen. Alsof jij álles weet wat er te weten is over jouw vakgebied. Nee, dénken dat dat zo is, maakt het niet waar. Draai het eens om.
Wat als jij iets nodig hebt waar je geen verstand van hebt en je stelt een ‘domme’ vraag aan de leverancier? Wat geeft je dan meer vertrouwen in de samenwerking, een bitse of begripvolle reactie? Een klap voor je kop of een uitgestoken hand?
Mensen hebben een bloedhekel aan mensen die hen het gevoel geven dat ze stom zijn. Je voelt je aangevallen, gekwetst of beledigd. Je durft je mond niet meer open te doen. Of juist wel, in vol ornaat, omdat je laaiend bent.
En dan bedoel ik niet laaiend enthousiast 😉
Tenminste, ik denk dat er weinig mensen zijn die blij worden van een brute terechtwijzing omdat iemand anders iets onverdraaglijk onnozel vindt. Laten we wel wezen, er is ontzettend veel waar we zelf niets vanaf weten. Of wat we niet snappen.
En het begrip ‘expert’ is niet meer wat het ooit was. Want het omgekeerde komt ook voor. Dat jij de ‘kenner’ moet uitleggen hoe het zit. Dat je nieuwe website opgeleverd wordt en er -tig fouten in zitten – die jij binnen 5 minuten ziet.
Dat de tekstschrijver die je ingehuurd hebt jou als spellingchecker nodig blijkt te hebben. Dat de SEA’er die voor leads via je website zou zorgen na 6 maanden zegt dat het uitblijven ervan niet zijn schuld is, want […vul een gekmakend excuus in…].
Daar word je niet vrolijk van
Ik moet denken aan de september #kommaarop (de eerste in bijna 3 jaar waar ik niet aan meegedaan heb). Als ik samenvat wat Agnes en Tessa schrijven, dan is het: Vaker je kop houden en meer onderzoek doen. Daar sluit ik me graag bij aan.
Praat als ondernemer alleen over de dingen waar je verstand van hebt en waarvan je weet dat ze écht werken. Wat mij betreft geen fake it till you make it. Zo is wat ik met SEO doe, gevormd door langdurig met de poten in de modder staan.
Wat mij voor ogen stond, was een laagdrempelige en doeltreffende aanpak voor een redelijke prijs. Door te leren, uit te proberen en eindeloos te testen, ontdekte ik wat het beste werkt zonder dat het te ingewikkeld wordt. Daarná maakte ik er een dienst van.
‘Wat geeft je dan meer vertrouwen in de samenwerking, een bitse of begripvolle reactie?’ https://t.co/yR1RHRwGvk @sonjavanvuren
Bestaan domme klanten? Nee wel een domme verkopende partij! https://t.co/jHjUrjvkG2 via @sonjavanvuren
“We willen jou niet als klant als je niet weet wat Google Panda en RankBrain betekenen,” schrijft de SEO expert.” https://t.co/PQDAMqLf6W
Het is toch wat hè, met al die domme klanten https://t.co/w7N5gD4tlx
“Tsss, ze hebben nog nooit van Six Sigma gehoord,” verzucht de consultant. https://t.co/OxOsctSbpm