Niet meer iedere week bloggen. Nou, nou, nou zeg. Dat ik dat zomaar durf, terwijl ik bloghulp als dienst aanbied! Ja, het is wat hè… Maar zeg eens eerlijk, hoeveel blogs lees jij íedere week? Hoe vaak doe jij meer met e-mailings dan ze deleten of alleen even scannen? Welke YouTube filmpjes kijk je helemaal af? Weet je nog hoe de blogger heette van dat ge-wel-di-ge stuk van een paar weken geleden? Daar wilde je nog over twitteren… Shit. Allebei vergeten.
Er is een chronisch gebrek aan aandacht
Dat was vroeger natuurlijk ook al zo. Maar toen viel het minder op, denk ik. Wijkkrantjes gingen gedachteloos ongelezen bij het oud papier. Dat maandblad lag er volgende week ook nog wel. Oh, alweer vergeten te kijken naar dat ene tv-programma.
En op het werk? Communicatiebudgetten waren er om opgemaakt te worden. Of die gave advertentiecampagnes afdoende effect hadden? Daar was geen aandacht voor. Het gaat om branding, beste mensen. Daar heb je geduld voor nodig. Ook al zo’n schaars goed…
Met branding bezig zijn terwijl niemand je opmerkt
Lekker handig. Reclameman Dave Trott kan het niet vaak genoeg zeggen: Je kunt pas proberen te verleiden als je in de aandacht staat. En branding heeft alleen zin als je al verzekerd bent van een behoorlijke portie échte aandacht.
Zie dat soort aandacht maar eens te krijgen. Dat is serieus lastiger dan voorheen. Er zijn -tig communicatiekanalen bij gekomen, maar de menselijke aandacht is niet als een computerchip evenredig meegegroeid. Dus dezelfde aandacht wordt over meer verspreid.
Daar word je nou niet bepaald aandachtiger van…
Scannen, skippen, net doen alsof we kunnen multitasken – het maakt vooral moe, niet scherper. Ondertussen wordt er wat afgemopperd over uitblijvende blogreacties, e-mailings die nauwelijks geopend of ‘beklikt’ worden, spaarzame ReTweets, likes die niet gegeven worden…
Tja. Online marketing is ook gewoon keihard werken. Dag in, dag uit. Internet fopt je met haar ogenschijnlijke snelheid en gemak. Van online succesverhalen blijven de eindresultaten hangen, niet de ellenlange weg ernaartoe, de flinke portie toeval en net iemand kennen die…
“Pardon? Online marketing is toch jouw vak?”
Klopt. Dus juist daarom kan ik het weten. Eén van m’n favoriete eigen uitspraken 😉 is dat je serendipiteit faciliteert door zinvol en relevant aanwezig te zijn op de online plekken die ertoe doen voor ‘jouw mensen’. Het draait om de mensen die jou kennen én bij je passen.
Als je bepaalde waarden en overtuigingen met elkaar deelt en er is sprake van wederkerigheid, dan gun je elkaar het beste. Als je daarnaast heel precies weet wat iemand kan en doet, dan zal bij een vraag die daarmee te maken heeft, de naam van diegene als vanzelf in je opkomen.
Dus doe vooral aan branding binnen je netwerk
Daar schort het nogal eens aan. “Ja, toffe gast! Wat ie doet? Ehh… even denken hoor… iets met [vul algemene, nietszeggende term in], geloof ik.” Of dat mensen een enthousiast verhaal over iemand vertellen, je thuis gemotiveerd gaat kijken op de website en denkt, “huh?!”
Voor diegenen die jou behoorlijk goed kennen, is het blijkbaar glashelder, maar al die mensen die dat genoegen nog niet hebben, krijgen online een hele andere indruk. Het gaat om het innerlijk, jazeker. Alleen als ik jou nog niet (digitaal) ken, moet ik afgaan op de buitenkant.
Dat je al die mensen misloopt, merk je niet eens
Want ze nemen gewoon geen contact met je op. Gaan je niet volgen op Twitter. Schrijven zich niet in voor je nieuwsbrief. Lezen geen enkele gave blog. Omdat ze afhaken en niet verder klikken. Een verzorgd uiterlijk is belangrijk. Onzin? Hoe kijk jij zelf (digitaal) om je heen? Precies.
Na het vinden, benoemen en vormgeven van jouw unique selling proposition (USP) moet deze integraal en consistent doorgevoerd worden in álle communicatie uitingen. Ja ja, ik herinner me het nog goed uit m’n reclamebureautijd. Steen, druppels op dezelfde plek, impact – dat dus.
Maar ja, we hadden het net over chronisch gebrek aan aandacht…
Dat geldt ook hiervoor. Niet alleen anderen hebben er last van. Jij ook! Hou jij je website bij? Reageer je op blogs van anderen? Programmeer je wekelijks tweets in om artikelen die jij goed vindt te promoten? Hoe vaak geef jij een compliment of attendeer je op een (schrijf)foutje?
Kortom, hoeveel moeite doe jij voor ‘jouw mensen’? Ik denk dat dat een wezenlijk onderdeel uitmaakt van online marketing. Als jij zelf die moeite niet neemt, kun je het moeilijk van anderen verwachten en moet je daar zéker niet over mopperen.
“Online is jouw werk, logisch dus dat jij met dit soort dingen bezig bent”
Is dát het? Kunnen we het daarmee afdoen? Mwah. Worstel jij net als veel MKB’ers en zzp’ers met het krijgen van klanten? Wil jij een klantgerichte ondernemer zijn? Heb je een hekel aan verkopen? Krijg je jeuk van SEO? Uiteindelijk komt het steeds weer neer op dat ene ding:
Aandacht. Als ik me niet verdiep in ‘mijn mensen’, krijg ik niet de klanten die ik het beste kan helpen en ben ik allesbehalve klantgericht bezig. En ik heb tevreden, betalende klanten nodig om te kunnen eten. Dan helpt het niet als ik lamleggend gruwel van verkopen en SEO.
En het is ook niet zo dat alles wat je wél leuk vindt, altijd aandacht moet geven, al is dat wel een stuk makkelijker. Neem bloggen. Ik blog sinds 2008 en tot voor kort dus iedere week. Vroeger zelfs 2x per week. Omdat ik het leuk vind.
Het mag duidelijk zijn dat het mijn aandacht heeft. Maar heeft het ook jouw aandacht? Dat vind ik een belangrijkere vraag. Al is bloggen voor mij een heerlijke manier om m’n gedachten te ordenen en op ideeën te komen, ik wil er ook ‘mijn mensen’ mee bereiken en inspireren.
Wat blijkt? Daar hoef ik niet iedere week voor te bloggen
Zelf kun je vanachter je computer allerlei aannames doen. Als ik gewoon práát met mensen, blijkt er een niet onaanzienlijke mismatch te zijn tussen hun en mijn blogprioriteit. 🙂 Verder genieten ze vooral van de wat langere blogs. Ja, er wordt heus nog écht gelezen hoor.
Zo kwam ik uit op 1+1=3. Als ik niet meer iedere week blog, kan ik tweewekelijks langere stukken publiceren, die ik met veel plezier en aandacht schrijf. “En Google dan?!” Ik ben dol op SEO, maar schrijf voor jou en er is niet steeds iets nieuws nodig om goed gevonden te worden.
Kwaliteit is belangrijker dan kwantiteit
Webpagina’s die zoekvragen uitstekend beantwoorden, worden door Google blijvend hoog gewaardeerd, ongeacht de ‘leeftijd’. Sterker nog, het is lastig om iemand voorbij te streven die een paar jaar geleden voortreffelijk heeft geschreven over iets waar jij nu over blogt.
Ook wat betreft online netwerken, staat kwaliteit voorop. Liever een aantal sterke en fijne relaties, dan -tig vluchtige. En daadwerkelijk actief zijn in een paar LinkedIn groepen is waardevoller dan er handenvol ‘volgen’ (wat je dus niet doet, omdat het teveel is).
Op deze manier kun je wél je aandacht erbij houden
Door die ruimte in je hoofd kun je leukere manieren bedenken om de aandacht te trekken en jezelf neer te zetten. Niet door de welbekende en verfoeide ‘kijk mij eens goed bezig zijn’-roeptoeter in te zetten. Wel door twee andere dingen als uitgangspunt te nemen:
- wie jij bent, is jouw talent
- hét probleem van ‘jouw mensen’, is hét lievelingsprobleem van jou
Je aandacht gaat zowel naar binnen als naar buiten. Wat is jouw sweetspot? Welk probleem, wat ook als zodanig ervaren wordt, los jij op met jouw kennis, kunde en persoonlijke talenten én maakt je blij? Dát probleem verslind jij iedere dag met enorm plezier.
Dat is het probleem waar je chronisch véél aandacht voor hebt
En dan komt er wel een reactie. Omdat ‘jouw mensen’ luisteren. Dat gebeurt niet van de ene dag op de andere. Het is keihard werken én het is ontzettend leuk om het zo aan te pakken. Omdat het effect heeft. Precies wat de focus van marketing en communicatie moet zijn:
Wezenlijk bijdragen aan het duurzaam bloeien en groeien van iemands business, op een manier die bij jou(w bedrijf) past. Bij waar jij voor staat en gaat. Wordt de markt daar minder vol van? Nee. Het maakt mensen wél voller van jou.
.
Ik ben benieuwd. Ik weet niet of de oplossing op tekort aan aandacht is om minder vaak aandacht te vragen. Maar een betere kwaliteit is altijd goed. Je zou het eigen willen weten op SEO-niveau: als je al sinds 2008 blogt is je ranking wel redelijk stevig. Kun je je dan minder nieuwe posts veroorloven?
Mijn klanten komen vaak via Google. Dus voor mij is eens per week het minimum. Maar ik hoor graag van een SEO-er of dat nog altijd klopt. SEO vind ik te ingewikkeld om steeds bij te blijven houden.. Maar misschien heb ik ook daar ongelijk in.
Ik blog pas sinds eind februari 2014 op een eigen url. Daarvoor zat ik bij web-log en Blogger. Dus wat dat betreft ben ik nog maar 1 jaar bezig. Daarnaast ben ik een SEO-basis-er (dat is ook één van de diensten die ik bied: SEO basis), wat voor mij en veel van m’n klanten prima werkt. Mensen als Ruben Bunskoeke en Roderick van Straten doen de hardcore SEO.
De Google updates die vorig jaar in gang gezet zijn, waarderen unieke en lange artikelen meer (die uiteraard ook relevante vragen beantwoorden). Daarnaast is het ‘content creatie’ (kuchkuch) bombardement inmiddels dusdanig groot, dat ik niet de illusie heb als kleine speler hoog te kunnen scoren op veel gebruikte termen, zelfs al blog ik iedere dag.
Blog je over actualiteiten of wil je aanhaken op branchegerelateerde nieuwsfeiten, dan ontkom je er niet aan en zul je mee moeten. Nieuws is binnen no time ‘oud’. Dat is echter een blogcategorie waar ik niet in zit.
Het verrast me dat jouw klanten voornamelijk via Google komen, zeker gezien de door jou geschreven Twittergids. Misschien is voor jou een betere strategie om wat minder tijd aan Social Media en meer aan SEO te besteden.
Bij mij is het in ieder geval omgekeerd: de meeste klanten krijg ik via m’n digitale netwerk (LinkedIn en Twitter). Alhoewel er door de SEO basisaanpak steeds meer aanvragen via m’n website binnenkomen omdat ik steeds beter gevonden word via Google.
Verder ervaar ik dat het continu tweaken van je website/webpagina’s/blogs op basis van de statistieken in Google Analytics en Google Webmaster verrassend veel effect heeft. Oude pagina’s scoren daardoor beter dan voorheen. Ik ben en blijf iedere week op deze manier bezig met m’n site.
Tot slot: Bloggen moet leuk blijven. Ik krijg het steeds drukker met m’n toko, wat natuurlijk alleen maar fijn is, maar ’t betekent ook dat ik keuzes moet maken. Ik zal het zolang ik gezond en wel ben, blijven doen, want ik vind bloggen onverminderd belangrijk voor mezelf, lezers en Google. In die volgorde. 😉
Wat een tof artikel, Sonja! Veel spijkers op koppen.
Hmm, Kitty. Het wekelijks posten is volgens mij verre van nodig voor SEO en bezoekers. Zo is 000.nl bijvoorbeeld de afgelopen 2 jaar met +600% gegroeid en je weet vast hoe weinig en onregelmatig ik blog.
Kwaliteit, SEO “en het continu tweaken van je website/webpagina’s/blogs op basis van de statistieken” werkt vele malen effectiever qua aantal bezoekers. 3 lange, sterke en geoptimaliseerde werken beter dan 30 normale blogs.
En qua nieuwe klanten is het belangrijk dat je op de radar blijft. Of je dan 1 of 8 keer per maand blogt, zal denk ik niet heel veel uitmaken. 1 keer per maand bloggen + actief zijn via de mail + social media werkt, denk ik, even goed.
Maar.. het voordeel van elke week bloggen is over het algemeen meer ‘reach’. Je bereikt via shares weer nieuwe mensen die vaste bezoeker kunnen worden.
En voor starters is elke week bloggen wel weer essentieel om de website volume te geven (voor Google), om beter te leren schrijven/bloggen en om zo snel mogelijk zichtbaar en zo genoeg opdrachten te krijgen. Meer blogs = meer kans op een homerun.
Ik denk dat je na een tijd best wel de blogfrequentie kan terugschroeven en je richten op het maken van stukken die meer aandacht nodig hebben.
Dankjewel voor je reactie en de nuttige uitleg, Ruben!
Niks nieuws, maar de samenstelling en de volgorde bevalt me geweldig! Ik hoop op een weekend met vallende kwartjes!
Haha, dankjewel voor je leuke reactie, Bernard en fijn weekend! 😉
Interessante blog. Erg actueel voor mij, want ik ben enkele weken geleden volledig geswitcht naar Engels én ik heb deze week mijn nieuwe site gelanceerd op mijn eigen URL ipv een naam van een paar jaar geleden die mij niets meer zei. Ik ben dus al mijn Google juice kwijt en heb er pas zo’n 25 artikelen op staan, terwijl ik alweer bijna 5 jaar blog.
Maar tegenwoordig focus ik steeds meer op mijn mailinglijst. Daar kwaliteit bieden aan de juiste mensen. En veel meer aandacht voor de kleine groep mensen die bij mij past. Daar voel ik me nu goed bij, dus vooral een kwestie van meer van hetzelfde. Of evenveel.
Helemaal mee eens, Patty, ‘veel meer aandacht voor de kleine groep mensen die bij mij past’. Die keuze durven maken, maakt ondernemen leuker en productiever en brengt alle partijen meer (eerste gevoel/reactie van mensen is vaak dat het dan juist minder wordt – integendeel).
Op de best scorende blogs in Google van je oude site, kun je een linkje opnemen naar je nieuwe site, naar een relevante pagina of nieuwe blog en met een passende ankertekst of stukje nieuwe tekst. Zo geef je in ieder geval een beetje juice door naar je nieuwe site. Ik krijg aardig wat traffic via m’n oude website, die het nog steeds behoorlijk goed doet in Google.
En focussen op je mailinglijst hoor ik inderdaad vaker. Dat je niet alleen blogupdates stuurt, maar bijvoorbeeld ook aanbiedingen doet of specials aanbiedt die alleen voor de abonnees bedoeld zijn. Ben benieuwd wat jouw ervaringen (zullen) zijn en hoe je het gaat aanvliegen. In ieder geval succes én plezier ermee, ook met je nieuwe website!
Echt… “hoeveel moeite doe jij voor ‘jouw mensen’?” http://t.co/4fPoMWO7Up Goed om daar eens over na te denken. Mooi blog van @sonjavanvuren
Goed om te lezen, Sonja. Zet mij ook weer aan het denken. To focus or not to focus. Nuttige info ook van de anderen. De balans tussen veel en minder kwaliteit of minder en meer kwaliteit en/of lengte. Ik kom erop terug want nog best veel vragen hierover.
En moet me nu echt eens gaan verdiepen in SEO.
Leuk dat je reageert, Wilma. Wat betreft de technische kant van SEO zal het al schelen als je overstapt van het ingewikkelde Joomla! naar het gebruiksvriendelijke WordPress. In ieder geval wordt er naar wat jij biedt, gezocht via Google en moet het mogelijk zijn om ook via die weg (meer) klanten te krijgen.
Hoeveel moeite doe jij voor ‘jouw mensen’? Online marketing is ook hard werken. Nieuw mooi blog van @sonjavanvuren http://t.co/sD7TlMQ5R0
“Online marketing is ook gewoon keihard werken.” Of hoe ga je om met een chronisch gebrek aan aandacht @sonjavanvuren http://t.co/UDGsa5bLKL
Goed artikel van @sonjavanvuren “Niet meer iedere week bloggen. Nou, nou, nou zeg. Dat ik dat zomaar durf” http://t.co/cUIGtn5NJE
Over een chronisch gebrek aan aandacht en hoe je mensen toch kunt boeien. http://t.co/F2rEkpKCAf van @sonjavanvuren
RT @sonjavanvuren: Nooit meer een chronisch gebrek aan aandacht? Schakel jezelf en hét probleem in! https://t.co/kcHuacIukr – #archiefblog
RT @sonjavanvuren: Nooit meer een chronisch gebrek aan aandacht? Schakel jezelf en hét probleem in! https://t.co/kcHuacIukr – #archiefblog