Soncere Marketing en Communicatie

Online marketing hulp voor MKB’ers en ZZP’ers die meer uit de bedrijfswebsite wil halen

  • Home
  • Online marketing
  • Klanten aan het woord
  • Over
  • Blog
    • Blogs gerubriceerd
    • Columns
  • Contact

“Je moet iedere week bloggen.” Is dat de grootst mogelijke onzin of een waarheid als een koe?

Iedere week bloggen. Het lijkt wel een heilig mantra, zo vaak hoor je ’t. En het is er niet eentje waar je vrolijk van wordt, for that matter. Die blogplicht bedrukt. Geeft je het gevoel dat je creativiteit er juist minder van wordt in plaats van meer. Iedere week een origineel pareltje produceren, is niet niks. Ie-de-re week. Week in, week uit. Jaar in, jaar uit. Ik vóel je zweet!

Ik blog sinds 2008

Jarenlang 2x per week. Toen werd het 1x per week. Dat heb ik net zo lang volgehouden. Nu zit ik op ongeveer 3x per maand, inclusief de maandelijkse #kommaarop uitdaging. Ik vind al lang dat je niet iedere week hoeft te bloggen.

Want er is een chronisch gebrek aan aandacht. En wat we lezen, vergeten we onthutsend snel. Wie het geschreven heeft, is één van de eerste dingen die ons ontgaat. Nee, ik heb het niet over de Kitty Kilian’s van deze wereld.

Ik heb het over jou en mij. Wij ‘gewone’ bloggers die dolblij worden van een paar duizend websitebezoekers per maand. Exclusief de spam bot griezels. En we doen dansjes als we dankzij onze SEO inspanningen steeds beter gevonden worden.

Yoehoeoe, bloggen wérkt!

Duh… Natuurlijk werkt het. Maar je schrijft niet alleen voor Google. Tenminste, dat mag ik toch hopen. Je schrijft vooral voor mensen. Je potentiële klanten. En omdat je het zelf ontzettend leuk vindt om te doen. Dát plezier verdwijnt steeds vaker.

Ik zie het overal om me heen. Zeker bij mensen die inmiddels al aardig wat blogs geschreven hebben. Er treedt metaalmoeheid op. Je systeem draait stroever. Nou zijn er zat goeie argumenten te bedenken om te stoppen met bloggen.

Maar dat is het niet. Je wilt helemaal niet stoppen. Je voelt dat je er behoefte aan hebt. Dat het iets bijdraagt aan jouw business en ontwikkeling. Alleen… waar moet je deze week in hemelsnaam over schrijven?! Zonder te ver van ‘jouw onderwerp’ af te drijven hè.

Want een allegaartje blog is onduidelijk

Al zou dat het bloggen wel makkelijker maken. Een nieuwsgierig en schrijfgraag mens tikt zó artikel na artikel over van alles en nog wat. Alleen… dan snappen mensen niet wat jij nou precies doet. Waarvoor ze bij jou terechtkunnen.

Dus als je zakelijk blogt, moet je je toespitsen op jouw business. Natuurlijk kun je af en toe best zijpaden inslaan. Bij mij zijn dat bijvoorbeeld m’n boekrecensies. Zolang het daarbij blijft, is het een leuke afwisseling. In ieder geval voor jezelluf. 😉

Dat toespitsen, gaat na verloop van tijd een beetje beklemmend aanvoelen. Jazeker, ieder onderwerp is vanuit -tig verschillende invalshoeken te bekijken. Waardoor je er -tig blogs over zou kunnen schrijven. Alleen… blijft het dan leuk?

illustratie met het woord blog in een blog over iedere week bloggen

Op deze site heb ik al 3x over GRATIS geschreven

2x over verkopen. 6x over veranderen. De WOW-serie bestaat uit 3 afleveringen. Online marketing zit overal in verweven. Wat betreft bloggen over bloggen? Hou je vast:

  • Bloggen? Bezint eer gij begint
  • Jouw blogs zijn veel te lang!
  • Bloggen als je dyslectisch bent? Dat kan toch niet?!
  • Over minder bloggen
  • Vaker bloggen
  • Wel of niet bloggen
  • Wanneer je beter kunt stoppen met bloggen
  • Waarom je best doen om goed te schrijven, als toch niemand meer leest
  • Over wanneer je de beste blogs schrijft
  • En nu dus alweer… 😀

Ondernemen, ook zo’n dankbaar onderwerp:

  • Voor altijd ondernemen in je eentje??
  • Passie en ambitie: leuk versus scoren
  • Wat zijn dé 5 goede ondernemer eigenschappen?
  • De dagelijkse strijd van een introverte zzp’er
  • Wat zijn dé ondernemerslessen die ik geleerd heb?
  • Vaker NEE zeggen? Zou je dat nou wel doen?

Juist, ja. Ik weet dus waar ik over praat als het over gevarieerde herhaling gaat. Vind ik het nou nog steeds leuk, al dat bloggen? Ja! Tot op de dag van vandaag maakt het me blij. Dat komt denk ik vooral omdat ik ‘stiekem’ over van alles blog.

Binnen de overkoepelende thema’s online marketing en ondernemen

Op m’n oude website wilde ik het nogal eens over héél iets anders hebben. Zoals dikke konten en ander vrouwenleed, over menselijke energieniveaus en zwerfafval. Daar kun je me nu (helaas?) niet meer op betrappen.

Daarnaast schrijf en blog ik voor anderen – allerlei MKB’ers en zzp’ers. Lang niet iedereen zou dat willen of kunnen, maar het zal je niet verrassen dat ik daar juist van geniet. De afwisseling die dat biedt, vind ik heerlijk.

Vervolgens sta ik te trappelen om weer wat voor m’n eigen website te schrijven. Nadat jachten, beveiligingssystemen, schilderwerk, vloeren, bedden, massages, hydraulische systemen en van alles over mobiliteit voorbij zijn gekomen.

Maar moet dat dan ie-de-re week?!

Daar zijn de meningen over verdeeld. Voor de één is de wekelijkse bloggewoonte een rotsvaste pilaar waar never nooit aan getornd mag worden – zelfs als ’t begint te vervelen. De ander doet het ongeregeld en op gevoel. Wat is voor jou het beste??

Kwaliteit, SEO “en het continu tweaken van je website/webpagina’s/blogs op basis van de statistieken” werkt vele malen effectiever qua aantal bezoekers. 3 lange, sterke en geoptimaliseerde werken beter dan 30 normale blogs.

Qua nieuwe klanten is het belangrijk dat je op de radar blijft. Of je dan 1 of 8 keer per maand blogt, zal denk ik niet heel veel uitmaken. 1 keer per maand bloggen + actief zijn via de mail + social media werkt, denk ik, even goed.

Maar… het voordeel van elke week bloggen is over het algemeen meer ‘reach’. Je bereikt via shares weer nieuwe mensen die vaste bezoeker kunnen worden.

En voor starters is elke week bloggen wel weer essentieel om de website volume te geven (voor Google), om beter te leren schrijven/bloggen en om zo snel mogelijk zichtbaar en zo genoeg opdrachten te krijgen. Meer blogs = meer kans op een homerun.

Ruben Bunskoeke – SEO expert

Dus als je in de blogbeginfase zit, ontkom je er niet aan

Dan ‘moet’ je relatief vaak bloggen om redelijk te ranken in Google en via Social Media en je mailinglijst een groep volgers te krijgen én houden. Als je dat bereik eenmaal hebt, o.a. dankzij goeie blogs waaruit jouw vakmanschap blijkt, dan kun je terugschakelen.

Maar één ding blijft als een paal boven water staan: Uit het oog is uit het hart. Als je in ieder geval deels via online business wilt genereren, zul je daar noest aan moeten blijven werken. Net zo goed als dat je niet aan offline ondernemerswerkzaamheden ontkomt.

Online én offline staan of vallen met de mate waarin jij doorzet en volhoudt. Vanuit het perspectief en de belevingswereld van jouw (potentiële) klanten. Hun kwellende vragen en verlangens blijven jou bezighouden en vormen eindeloos blogideeënvoer. Toch? 🙂

En verder? Vind bloggen vooral leuk

Heb er lol in. Geniet ervan. Doe eens  gek. Durf bloedserieus te zijn. Whatever. Er geen plezier (meer) aan beleven, is de dood in de blogpot. Als je niet in een tijdelijke dip zit en een nieuwe blog schrijven iedere keer als een energieslurpende knokpartij voelt: STOP!

Neem een blogbreak. Schrijf minder. Korter. Bewijs dat ‘de experts’ de blogplank volledig misslaan. Dat jij met 1 loeigoed artikel per maand of kwartaal veel bezoekers én genoeg klanten aantrekt. Lachend. De blog die jij dáárover schrijft, wordt een succes. Gegarandeerd.
.

Categorie: Marketing Tags: bloggen werkt, Kitty Kilian, Ruben Bunskoeke 18 november 2015 door Sonja van Vuren 22 Reacties

Over Sonja van Vuren

Sinds 1998 hou ik me bezig met Marketing en Communicatie. Later heb ik eenzelfde liefde opgevat voor internet. Schrijven doe ik al van kleins af aan en bloggen sinds 2008. De combinatie van deze vakgebieden zet ik in voor meer impact online.

Reacties

  1. Carolijn zegt

    18 november 2015 om 09:44

    Consequent zijn in wat je doet. Of het nou bloggen, vloggen, gesprekken voeren of mailen is. Ik heb ervaren nu na twee jaar ondernemerschap dat wat je doet goed is als er een bepaalde consequentheid in zit. Voor mij werkt maandelijks heel goed, met hier en daar een extra attentie dingetjes voor bijzondere acties oid. Op deze manier ben ik bloggen en vloggen echt leuk gaan vinden en voelt het niet als een MOETJE maar vooral als een WILLEN. En laat dat nou zijn waar ik voor sta in mijn werk 😉

    Fijn dat jij ons weer even gerust hebt gesteld Sonja dat het vooral oké is als we bloggen op een manier die bij ons past en ons energie geeft maar dat zichtbaarheid niet aan komt waaien en ook niet alleen bedoeld is voor onze vriend Google. Nee we zijn er vooral om onze mogelijke klanten te inspireren.

    Beantwoorden
    • Sonja van Vuren zegt

      18 november 2015 om 09:58

      Tijdens het schrijven van deze blog moest ik natuurlijk aan jou denken, Carolijn. Want Coachable is een goed voorbeeld van een bedrijf waar 1x per maand bloggen voor/bij werkt – met hier en daar wat (vlog) extra’s.

      Dat doe je inderdaad consequent en op een manier die helemaal bij jou past, waardoor het leuk blijft voor jezelf. Reken maar dat potentiële klanten dat aanvoelen, want je blogs/vlogs stralen dat plezier ook uit.

      Gevolg: Je bent en blijft lekker bezig! 🙂

      Beantwoorden
  2. Jeanette de Haas (@JeanettedeHaas) zegt

    18 november 2015 om 10:04

    Je moet iedere week bloggen. Is dat de grootst mogelijke onzin of een waarheid als een koe? https://t.co/pZsvVXtxKx

    Beantwoorden
  3. @arjan_jonker zegt

    18 november 2015 om 10:53

    @sonjavanvuren: ‘Iedere week bloggen. Onzin of waarheid?’ Fijn om te lezen, nét nu ik in een blogcrisisje zit. 😛 https://t.co/QSvoTz0rXH

    Beantwoorden
  4. Kitty Kilian (@KittyKilian) zegt

    18 november 2015 om 14:15

    “Je moet iedere week bloggen.” Is dat de grootst mogelijke onzin?” https://t.co/r9h7E4L7fm @sonjavanvuren

    Beantwoorden
  5. @filobeet zegt

    18 november 2015 om 14:27

    RT @KittyKilian: “Je moet iedere week bloggen.” Is dat de grootst mogelijke onzin?” https://t.co/r9h7E4L7fm @sonjavanvuren

    Beantwoorden
  6. @Mettenta zegt

    18 november 2015 om 16:16

    RT @KittyKilian: “Je moet iedere week bloggen.” Is dat de grootst mogelijke onzin?” https://t.co/r9h7E4L7fm @sonjavanvuren

    Beantwoorden
  7. Karien Vissers zegt

    19 november 2015 om 12:27

    Hi Sonja,

    Goed hoe jij de ongeschreven regel tegen het licht houdt.

    Je moet niets. Je mag alles. Hoe past het in je eigen workflow? Maak het jezelf zo makkelijk mogelijk. Momenteel zit ik in een 2-wekelijks blogritme. Dat bevalt me prima.

    Vertil je niet op een wekelijkse frequentie. Richt je op het verbeteren van je schrijfstijl. Ontwikkel je eigen blogstem. En schrijf niet voor jezelf, maar om je lezer verder te helpen.

    Beantwoorden
    • Sonja van Vuren zegt

      19 november 2015 om 13:44

      Je ‘moet’ inderdaad niet uit het oog verliezen dat je veel vrijheid hebt wb de invulling van je blog (waarbij de inhoudelijke focus op je (potentiële) lezer gericht is). Ontdek het ritme wat bij je past en tegelijkertijd afdoende effect sorteert.

      Punt van aandacht als je zelf of als bedrijf begint met zakelijk bloggen, is en blijft wel dat je er bij de start meer energie in moet stoppen om een redelijk bereik te verkrijgen binnen een op bijna alle gebieden inmiddels overvolle markt.

      Hoe dan ook, zo te lezen zit jij in ieder geval in een prima ritme, Karien. Lekker zo houden! 🙂

      Beantwoorden
  8. Nicole Offenberg (@OffenbergNicole) zegt

    19 november 2015 om 16:42

    “Je moet iedere week bloggen.” O ja? Ik vind van niet. @sonjavanvuren laat je nadenken https://t.co/vLEoKMv2F9

    Beantwoorden
  9. Judith van Barlingen (@JudithBarlingen) zegt

    19 november 2015 om 18:49

    Iedere week bloggen, noodzakelijk of onzin? Helder blog van @sonjavanvuren https://t.co/ecBXVOepZb

    Beantwoorden
  10. @guiselaine zegt

    20 november 2015 om 08:11

    Je moet iedere week bloggen. Onzin of waarheid? https://t.co/I6GHtVefaz

    Beantwoorden
  11. @Nicky_pent zegt

    20 november 2015 om 10:05

    Wat we lezen, vergeten we onthutsend snel. Dus moeten we wel elke week bloggen? https://t.co/nIkI5K99xb via @carolaanCL

    Beantwoorden
  12. Chris Rommers (@chrisrommers) zegt

    20 november 2015 om 16:34

    Balsem voor getroebleerde blogzielen > https://t.co/enHECqsvqn door @sonjavanvuren https://t.co/Kv70CWMIQa

    Beantwoorden
  13. Karen André (@AtelierKaren) zegt

    20 november 2015 om 17:36

    Je moet iedere week bloggen. Is dat de grootst mogelijke onzin of een waarheid als een koe? https://t.co/4cgAcle5Y2

    Beantwoorden
  14. @Delekkeretekst zegt

    20 november 2015 om 23:00

    Bloggen, zeg ik je! https://t.co/uwNtqN3itS

    Beantwoorden
  15. Kitty Kilian zegt

    21 november 2015 om 18:19

    Er is geen waarheid. Dat is geloof ik het enige antwoord. Ikzelf vind het prettig. Maar ik vind het de laatste tijd ook wat veel worden. Daarnaast is er teveel content, en daarnaast weer is online marketing rap aan het veranderen. Content shock, ad blocking, de lock in strategieën van de social media, de privacyproblematiek – het maakt het er niet makkelijker of leuker op. Maar er komen vanzelf nieuwe dingen. Zoals altijd.

    Beantwoorden
    • Sonja van Vuren zegt

      21 november 2015 om 21:57

      Yep. Dé waarheid bestaat niet en is voor iedereen weer anders. Het is maar net waar je in gelooft. En ook dat kan (snel) veranderen.

      Er komen inderdaad altijd weer nieuwe of andere dingen. Zaken waar we nu (deels) nog geen zicht op of idee van hebben.

      Eén van de dingen die me onlangs opviel bij de nieuwste Firefox update is dat de browser zelf al een stuk privacy instelt door tracking mogelijkheden uit te schakelen. Zo waren de social sharing buttons ineens overal weg.

      En je hebt de reader instelling op browsers, waardoor het design van een website volledig verdwijnt en reclames onzichtbaar worden. Dan hoef je niet eens een adblocker te gebruiken.

      Wat je zegt, Kitty, het wordt er niet makkelijker op en dat maakt het soms alles behalve leuk. Eén ding blijft redelijk stabiel: De aandachtsspanne en -diepte van mensen is een stuk beperkter dan de breedte van het aanbod.

      Beantwoorden
  16. marrie rietveld (@marrierietveld) zegt

    24 november 2015 om 17:15

    RT @sonjavanvuren: Iedere week bloggen. Of niet. Of wel. Of… https://t.co/PrFiBNXA69

    Beantwoorden
  17. Pauline zegt

    6 mei 2016 om 21:54

    Interessant artikel. Zie jij nog een onderscheid tussen zakelijk bloggers en persoonlijke ‘columnisten-bloggers’ qua blogfrequentie? Of zijn de inspanningen ‘om op de radar’ te blijven voor beide blogtypes volgens jou gelijk?

    Beantwoorden
    • Sonja van Vuren zegt

      7 mei 2016 om 09:36

      Zakelijk gezien ligt er denk ik meer druk op, Pauline. Als het voor je business belangrijk is, ga je er anders mee om. Een puur persoonlijk blog geeft een bepaalde vrijheid. Dan kun je in principe schrijven over wat je wilt, wanneer je maar wilt.

      Beantwoorden
  18. @wwMeerwaarde zegt

    16 oktober 2016 om 21:34

    RT @sonjavanvuren: “Je moet iedere week bloggen.” Is dat de grootst mogelijke onzin of een waarheid als een koe? https://t.co/5Dk7uYlJ0C -…

    Beantwoorden

Geef een reactie Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

.
Soms heb ik zin om een e-mailing te maken 🙂 Wil je die ontvangen? Abonneer je dan:

.

5 meest gelezen blogs

  • 5 vragen voor een goede marketingstrategie
  • Waarom we onbewust zoveel makkelijker te beïnvloeden zijn dan we denken
  • Top 5 online marketing problemen
  • Goede marketing is marketing die bij jou past
  • De (on)zin van uurtje factuurtje

5 recente blogs

  • Opvallen door schurk marketing?
  • Gedwongen leren tekstschrijven is geen goed idee
  • Wat de fixatie op meten is weten zo gevaarlijk maakt
  • Wat zijn dé 3 SEO tips die ik zou geven?
  • Er is (g)een chronisch gebrek aan aandacht

Contact

  • Mailen werkt het snelst
  • 06 – 24 992 941

LinkedIn

© Sonja van Vuren | Soncere Marketing en Communicatie, Papendrecht

Sitemap | Soncere voorwaarden in 't kort | Privacyverklaring | Disclaimer

Deze website gebruikt cookies voor o.a. website statistieken.

Klik hier voor meer informatie over welke cookies gebruikt worden.

Soncere Marketing en Communicatie
Powered by  GDPR Cookie Compliance
Privacy & Cookies

Er wordt gebruik gemaakt van cookies om je de best mogelijke website ervaring te bieden. Meer informatie vind je op de pagina Privacy & Cookies.