Je blogt. Al een tijdje. Sterker nog, je houdt het langer vol dan je verwacht had. Maar je merkt dat het moeilijker wordt. Je krijgt er steeds minder zin in. Hebt het gevoel dat je aan het schrijven bent voor Jan met de korte achternaam. Je vraagt je af of je wel de goede content schrijft. Is het misschien beter om te stoppen met bloggen? Deze blog gaat over 9 signalen die jou vertellen of je er inderdaad beter een eind aan kunt breien…
Wat is ‘goede content’?
Dat is voor een belangrijk deel een subjectieve aangelegenheid. Wat de één verlangend doet kwijlen, laat een ander onberoerd. Toch zijn er wel dingen waar je op kunt letten.
Van die richtingaanwijzers die je vertellen of je vrolijk door kunt gaan met hoe je al bezig was. Of dat je het beter over een andere blog-boeg kunt gooien. Ik zet 9 signalen op een rij:
Signaal 1 – Je hebt te weinig terugkerende bezoekers
In onze druk-druk-druk-tijd nemen steeds minder mensen een gratis blogabonnement en RSS is nooit echt ingeburgerd geraakt. Deze 2 parameters zeggen dus weinig.
Het percentage terugkerende bezoekers vertelt meer. Terugkerende bezoekers zorgen verhoudingsgewijs voor de meeste ’transacties’. Google heeft het over 30%. Daar wil je niet ver onder zitten.
Signaal 2 – Je schrijft best wel aardig
Het probleem van de middelmaat. In de huidige overvolle markt is er maar één optie als je wilt opvallen: zorgen dat jouw doelgroep weggeblazen wordt.
De rest, zelfs al is het best goed en absoluut niet slecht, wordt als het tegenzit (en dat zit het vaak) op dezelfde online shit hoop gegooid als al dat écht waardeloze spul.
Signaal 3 – Je schrijft af en toe
Het moet niet te gek worden hè. Je hebt ook nog andere dingen te doen. Helemaal waar. Maar je wilt wel meer impact online en beter gevonden worden?
Schrijf dan regelmatig voor jouw doelgroep uitstekende stukken of maak bestaande blogs beter. Of besteed het (af en toe) uit. Geen van beide? Begin er dan gewoon niet aan.
Signaal 4 – Er wordt niet gereageerd
Mensen reageren minder op blogs zelf en makkelijker via Social Media zoals Twitter, LinkedIn en Facebook. Of ze reageren liever niet in het openbaar en sturen een DM of mail.
Blijft het overal oorverdovend stil? Niemand die lyrisch is of je door de plee spoelt? Slechts een enkeling die jouw gratis weggever wil hebben? Hmmm.
Signaal 5 – Je schrijft over van alles en nog wat
Want je vindt zó veel leuk. Mensen komen echter niet voor al die verschillende persoonlijke interesses van jou. Hun eigen problemen zijn belangrijker.
“It’s about me, Me, ME!” Mensen hebben geen tijd en zin om de voor hen relevante pareltjes uit die berg content over van alles en nog wat te vissen.
Signaal 6 – Je bent niet concreet genoeg
Inspirerende artikelen te over. Man, je wordt er bijna onder bedolven! Precies het probleem. Wat kun je concreet doen?
Met welke makkelijk toepasbare stappen help jij je lezers om beter, slanker, efficiënter, gezonder te worden? Niet duidelijk? Weg zijn ze.
Signaal 7 – Je voelt je verongelijkt
Je doet zó veel moeite. Je doet zó je best. Alleen dáárom al verdien je aandacht. Ehh, nou… nee dus. Er is nog maar één ding schaars in onze dichtgeslibde tijden:
Aandacht. En die aandacht moet je keihard verdienen. Steeds weer en weer en weer. Dat iemand je nu interessant vindt, betekent niet dat dat morgen nog steeds zo is.
Signaal 8 – Waar maken jouw potentiële lezers zich druk om?
“Da’s een goeie vraag zeg!” Als je dit daadwerkelijk een goede vraag vindt en vervolgens met de mond vol tanden staat: stop met schrijven totdat je een antwoord hebt.
Want dan is de kans groot dat je momenteel enkel en alleen voor jezelf schrijft. Niks mis mee als het een hobby is. Maar hobbyen op je zakelijke website..?
Signaal 9 – Je hebt geen zin om aan blogpromotie te doen
Eén keertje delen via Social Media, vind je wel okay. “Het moet niet op zelfpromotie gaan lijken hè.” Zo loop je wel behoorlijk wat websitebezoekers mis.
“Het kost ook zoveel tijd en moeite om dat steeds te regelen.” Heb je een WordPress website? Besteed dit stukje dan geautomatiseerd uit aan Revive Old Post (voor Twitter en Facebook).
Was het maar eenvoudiger…
Nou, graag. Wat zou dat fijn zijn! Steeds weer interessante én vermakelijke ‘content creëren‘ is verrekte moeilijk. Kijk naar de blogs op deze website. Soms zijn bepaalde signalen hier van toepassing.
Je moet jezelf continu op nóg scherper zetten. Jezelf blijven ontwikkelen en prikkelen met nieuwe dingen, andere zienswijzen. Uiteindelijk komt het neer op de bekende riedel:
Focussen en hard werken
En inzien wanneer je beter (tijdelijk) kunt stoppen met bloggen. Wat is jouw conclusie na het lezen van deze blog? Stoppen, op dezelfde manier doorgaan, het anders aanpakken, er niet aan beginnen?
Het zal je niet verrassen dat ik niet te blogstoppen ben. Ik blog voor mezelf én voor jou. Wat mij betreft een fijne combinatie, die al sinds 2008 goed samenloopt, al ben ik de laatste jaren wel minder gaan bloggen. De content shock is al groot genoeg. 😉
.
deze 2015 blog heb ik iets aangepast en opnieuw gepubliceerd op 17 oktober 2018
.
Helemaal eens. Het moet niet te gek worden.
😉
Bloggen, 9 signalen die jou vertellen of je er beter een eind aan kunt breien… van @sonjavanvuren http://t.co/QqeKRW1wPf
Wel of niet doorgaan met bloggen? Negen signalementen die je de weg wijzen: http://t.co/uzCcERv2o1 @sonjavanvuren
‘Stoppen? Ik ben nog niet eens begonnen!’ leek mij zo’n leuk antwoord, maar dan lieg ik.
Haha, leuk gelogen dan, Rita. 😉
Bloggen. “Het moet niet te gek worden hè. Je hebt ook nog andere dingen te doen.” http://t.co/Nm6Sm1ylFq @sonjavanvuren
Wanneer kun je beter stoppen met bloggen? http://t.co/FzoclolLfH door @sonjavanvuren Niet voor tere zieltjes.
Stoppen of doorgaan met bloggen? Check het signalen lijstje van @sonjavanvuren. http://t.co/PVsn217hqM
RT @sonjavanvuren: Ben je aan het schrijven voor Jan met de korte achternaam? http://t.co/2VdbetU8vk – #bloggen
Ik schrijf ‘ best wel aardig’, krijg weinig reacties (maar met een ‘ leesrate’ van meer dan 50% en nagenoeg geen uitschrijvers leg ik dat maar naast me neer). Ik ben vast niet concreet genoeg en ik schrijf over alles. Over hoge hakken en hielspoor, over hardlopen en een pijnlijke achillespeesblessure 😉 Maarrr, ik hou van hard werken en focussen. Ik stop niet met bloggen 😉 .
Kan ik anders aanpakken? Vast wel 🙂
Nou, volgens mij schrijf jij méér dan aardig, Moniek. En het heeft wel allemaal met voetenwerk te maken he. 😉 Groot gelijk dat je lekker zo doorgaat. 😀
Weinig bezoekers, 0 reacties en 1 keer je blog delen via FB vind je wel okay. Tijd om te stoppen? http://t.co/aZUk4aUX57 @sonjavanvuren
Leuk artikel! Zie het toevallig nu net pas; net nu ik gestopt ben met bloggen.
Ik heb de juiste keuze gemaakt ! 🙂
Altijd fijn, zo’n bevestiging. 😉 Leuk dat je nog even een reactie achterlaat, Frank!
En met je blog zelf laat je meteen zien hoe een ‘oudere’ blogpost weer als nieuw wordt. ‘Show don’t tell.’ 😉
😀