Soncere Marketing en Communicatie

Online marketing hulp voor MKB’ers en ZZP’ers die meer uit de bedrijfswebsite wil halen

  • Home
  • Online marketing
  • Klanten aan het woord
  • Over
  • Blog
    • Blogs gerubriceerd
    • Columns
  • Contact

Bloggen als je dyslectisch bent? Dat kan toch niet?!

De laatste tijd valt me iets op. Ik krijg steeds vaker ‘hulp bij bloggen’-verzoeken van zzp’ers of ondernemers die dyslectisch zijn. Dat verdient een blogpost, bedacht ik me. Want er zijn nogal wat mensen die goed kunnen schrijven, maar niet durven publiceren, omdat ze worstelen met dyslexie. En dat is behoorlijk frustrerend. Zowel voor henzelf als hun business.

Gaan bloggen en dyslexie wel samen?

Taligheid en dyslexie sluiten elkaar absoluut niet automatisch uit. De dyslectische mensen die ik ken, publiceren voornamelijk vanuit schaamte niet of weinig. Want als je dyslectisch bent, kun je hele wonderlijke schrijffouten maken:

screenshot van een animatie bij blog over bloggen als je dyslectisch bent

een korte animatie op Vimeo van animatie- en illustratie studio Riknus

Al hebben de meeste mensen wel eens van dyslexie gehoord, het blijft lastig om er in de praktijk mee om te gaan. Zo worden ‘stomme’ schrijffouten die eruit voortvloeien, regelmatig totaal onterecht gekoppeld aan iemands professionaliteit en deskundigheid.

En dat terwijl nogal wat ondernemers dyslectisch zijn

Dyslexie komt vaker voor onder ondernemers. Een ‘dyslectisch brein‘ legt op andere manieren verbindingen, met vaak originele resultaten. En door de struikelblokken die jij van jongs af aan vanwege je dyslexie bent tegenkomen, heb je allerlei slimme coping strategieën ontwikkeld.

Die combinatie past blijkbaar bovengemiddeld goed bij het ondernemerschap. Waarbij online tegenwoordig niet meer weg te denken is. Of je nou een webshop of ‘gewone’ website hebt, een dienst of product, bloggen is in veel gevallen een belangrijk (SEO) onderdeel van online succes.

Dus lang leve spellingcorrectors!

Er is een online tool voorhanden die je veel taalmissers kan besparen: spelcheck.nl (LanguageTool helpt je met andere talen). Taalfouten als aandagt in plaats van aandacht haalt zo’n tool er moeiteloos uit. Helaas zijn er nog legio andere fouten die je kunt maken.

En er is (nog) geen techniek die context begrijpt en van daaruit destilleert dat bepaalde woorden niet juist zijn – al zijn ze wel goed geschreven. Een paar praktijkvoorbeelden: vandaal in plaats van vaandel of onderstaat in plaats van ontstaat.

Door 14 jaar reclamewereld heb ik er een soort haviksoog voor ontwikkeld

Veel van de creatieven waar ik in die jaren o.a. als planner en tekstschrijver mee samenwerkte, hebben een bepaalde vorm van dyslexie. Net als menig reclamebureau directeur en/of eigenaar. Daardoor is dyslexie voor mij tegelijkertijd gewoon én opvallend.

Dat, gecombineerd met mijn liefde voor taal en online en het feit dat ik een pietje precies ben, zorgt voor prettige samenwerkingen. Wat dyslectische ondernemers tegen me zeggen:

  • Ik vind schrijven leuk en doe het graag. Maar ik zet m’n teksten bijna nooit online, omdat ik weet dat er domme zinsconstructie- en schrijffouten in staan, die ik zelf dus niet zie.
  • Het gaat niet alleen om gekke taalfouten, spelling en grammatica. Ik weet precies wat ik wil zeggen, maar heb iemand anders nodig die het vloeiend en pakkend maakt.
  • Ik wil niet langer een beroep doen op m’n partner, familie of vrienden om m’n blogteksten te verbeteren en heb behoefte aan een professionaliseringsslag.
  • Ik vind het fijn dat degene die redigeert en herschrijft een marketing en communicatie achtergrond heeft en mee kan denken vanuit dat vakgebied.

het dyslexie teken bij de blog over bloggen als je dyslectisch bentWist je trouwens dat er een internationaal dyslexie teken bestaat? Het staat hier links afgebeeld. Er zijn dyslectische ondernemers die het o.a. in hun e-mail handtekening zetten. Op deze manier willen ze er niet alleen voor uitkomen, maar het ook bespreekbaar maken, wat vaak het begrip vergroot.

Ben jij een dyslectische ondernemer of zzp’er die (meer) wil bloggen?

Herken je jezelf in de quotes van die andere ondernemers? Ervaar jij ook steeds meer het belang van online en wil je je niet meer laten tegenhouden door dyslexie? Wil jij je als vakman of vakvrouw onderscheiden met aansprekende blogs?

Dan zou mijn strippenkaart iets kunnen zijn voor jou. Je krijgt de hulp die jij nodig hebt, maar behoudt je vrijheid en zit niet meteen aan een langdurig contract of abonnement vast. Je ‘stempelt af’ wanneer jij dat wilt.

Lees meer over de strippenkaart werkwijze en/of neem contact op

Categorie: bloggen Tags: dyslectische ondernemers, dyslexie, hulp bij bloggen, spellingcorrector Valkuil 21 november 2014 door Sonja van Vuren 16 Reacties

Sonja van Vuren, online marketing zzp'er

Over Sonja van Vuren

Sinds 1998 hou ik me bezig met Marketing en Communicatie. Later heb ik eenzelfde liefde opgevat voor internet. Schrijven doe ik al van kleins af aan en bloggen sinds 2008. De combinatie van deze vakgebieden zet ik in voor meer impact online.

Reacties

  1. Agnes Swart (@Dagnespresso) zegt

    21 november 2014 om 16:51

    RT @sonjavanvuren: Bloggen als je dyslectisch bent? Dat kan toch niet?! http://t.co/JcN9WDyPgn [nieuwe blog]

    Beantwoorden
  2. Patrick Mundus (@PatrickMundus) zegt

    21 november 2014 om 18:48

    Een bijzonder blogthema: “Bloggen als je #dyslectisch bent?”. Weer knap van @sonjavanvuren ~ http://t.co/ARwZZZIyYk

    Beantwoorden
  3. @ChanelLodik zegt

    21 november 2014 om 22:26

    “@jjvoerman: dyslectisch als een duer?
    en toch bolgen?

    http://t.co/wILbAED2YY

    van @sonjavanvuren” @ketemarie

    Beantwoorden
  4. Martin zegt

    22 november 2014 om 00:15

    Daarom Sonja ”Het gaat niet alleen om gekke taalfouten, spelling en grammatica. Ik weet precies wat ik wil zeggen, maar heb iemand anders nodig die het vloeiend en pakkend maakt.”

    Beantwoorden
    • Sonja van Vuren zegt

      22 november 2014 om 13:41

      Leuk dat je reageert, Martin en ja, daar zit het ‘m in voor jou.

      Beantwoorden
  5. Kitty Kilian (@KittyKilian) zegt

    22 november 2014 om 11:02

    “Veel creatieven hebben een bepaalde vorm van dyslexie.” http://t.co/xUnmUbPEJW @sonjavanvuren

    Beantwoorden
  6. @Stpluswonen zegt

    22 november 2014 om 11:11

    klopt! Helemaal! “@KittyKilian: “Veel creatieven hebben een bepaalde vorm van dyslexie.” http://t.co/H2mOgqodiH @sonjavanvuren”

    Beantwoorden
  7. Judith van Barlingen (@JudithBarlingen) zegt

    22 november 2014 om 12:05

    Ondernemer? Dyslectisch? Laat dat je er niet van weerhouden om te bloggen. http://t.co/7emmcG6JO1 – @sonjavanvuren

    Beantwoorden
  8. Lotty zegt

    24 november 2014 om 08:40

    Mooi blog zeg. Ik ben opgegroeid met een dyslectische zus, mijn zoon is een échte… Ik zie soms met lede ogen de schaamte aan. En tegelijkertijd heb ik een enorme bewondering voor de vindingrijkheid waarmee ze met taal omgaan.

    Ondernemers met dyslexie hebben natuurlijk net zo veel te vertellen als ieder ander en dat mag niet verloren gaan door onzekerheid of angst.

    Ik raad inderdaad ook aan om er wél even naar te laten kijken voordat je iets belangrijks verstuurt of publiceert. Ik ken meer mensen die in hun mail een standaardzin hebben, zoals ‘Mijn kwaliteiten liggen op het gebied van training en niet op het gebied van schrijven… etc.’ Toch vind ik het bij professionele uitingen belangrijk dat het niet vol schrijffouten staat. Hoe veel begrip ik ook heb…

    Beantwoorden
    • Sonja van Vuren, online marketing zzp'erSonja van Vuren zegt

      24 november 2014 om 09:12

      Dankjewel voor je mooie en persoonlijke reactie, Lotty. Ja, dan weet jij ook precies hoe het is en gaat…

      Ben het helemaal met je eens dat je je in professionele uitingen eigenlijk geen schrijffouten kunt permitteren. Zeker als mensen je nog niet persoonlijk kennen, kun je er behoorlijk hard op ‘afgerekend’ worden – en daar kom je meestentijds niet eens achter, omdat die mensen geen contact met je opnemen (en als je pech hebt, zeggen ze er iets over via Social Media).

      Beantwoorden
  9. Kevin Janssen zegt

    6 december 2014 om 17:50

    Mooi artikel Sonja ! Goed bezig om dit onderwerp bespreekbaar te maken. Groet, Kevin

    Beantwoorden
    • Sonja van Vuren zegt

      7 december 2014 om 09:05

      Leuk om te lezen. Dankjewel, Kevin!

      Beantwoorden
  10. Karen André (@AtelierKaren) zegt

    25 november 2015 om 16:34

    Bloggen als je dyslectisch bent? Dat kan toch niet?! https://t.co/L9wY6c5Qkd

    Beantwoorden
  11. Melanie zegt

    23 april 2016 om 10:09

    Hi Sonja, mijn bedrijf heet dyslectisch ondernemen. Ik werk met ondernemers met dyslexie. Ik zou het leuk vinden om met je te praten.

    Warme groet,
    Melanie

    Beantwoorden
  12. Johannes Hoogendoorn zegt

    30 september 2016 om 15:32

    Mooie blog dat tot nadenken zet. Bij mijn zoontje is al vrij vroeg dyslexie geconstateerd en toen kon er vrij snel een individueel traject worden ingezet. Hij heeft veel te vertellen en ik wil hem helpen ook een blog bij te houden.

    Beantwoorden
    • Sonja van Vuren zegt

      5 oktober 2016 om 19:22

      Wat mooi dat je hem daarbij helpt, Johannes!

      Beantwoorden

Geef een reactie Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

.
Soms heb ik zin om een e-mailing te maken 🙂 Wil je die ontvangen? Abonneer je dan:

.

5 meest gelezen blogs

  • 5 vragen voor een goede marketingstrategie
  • Waarom we onbewust zoveel makkelijker te beïnvloeden zijn dan we denken
  • Top 5 online marketing problemen
  • Goede marketing is marketing die bij jou past
  • De (on)zin van uurtje factuurtje

5 recente blogs

  • SEO in 2023
  • “Je moet iedere week bloggen.” Onzin of waarheid?
  • De klad zit erin…
  • Opvallen door schurk marketing?
  • Gedwongen leren tekstschrijven is geen goed idee

Contact

  • Mailen werkt het snelst
  • 06 – 24 992 941

LinkedIn

© Sonja van Vuren | Soncere Marketing en Communicatie, Papendrecht

Sitemap | Soncere voorwaarden in 't kort | Privacyverklaring | Disclaimer

Deze website gebruikt cookies voor o.a. website statistieken.

Klik hier voor meer informatie over welke cookies gebruikt worden.

Soncere Marketing en Communicatie
Powered by  GDPR Cookie Compliance
Privacy & Cookies

Er wordt gebruik gemaakt van cookies om je de best mogelijke website ervaring te bieden. Meer informatie vind je op de pagina Privacy & Cookies.