Deze blog gaat over hoe je met zo min mogelijk inspanning meer uit je website haalt. Want het is de hoogste tijd voor online marketing minimalisme. Waarom? Om het leuk te maken en te houden voor niet-marketeers.
Ondernemers zoals jij, die online marketing ‘erbij’ doen
Die proberen het in te passen tussen wat voor hen het echte werk is. Vloeren renoveren. Huizen inrichten. Software bouwen. Kledingadvies geven. Brillen verkopen. Illustreren, fotograferen of coachen. Datgene waarmee jij je geld verdient.
Om jouw werk te kunnen doen, om klanten te krijgen, heb je wel een beetje marketing nodig. Zo zul je waarschijnlijk minimaal een website hebben. Al was het maar zodat mensen die jouw visitekaartje krijgen, online verder kunnen kijken.
Hoe pas je online marketing minimalisme toe?
Wat moet je je voorstellen bij een minimalistische aanpak en hoeveel tijd is ermee gemoeid? Ik ga uit van 3 uur per week. Als je nu uitroept, “Wat, zoveel?!” ga dan snel iets anders lezen, want minimalistischer kan ik het niet maken.
Wat kun je het beste doen met 3 online marketinguren per week? De precieze invulling verschilt per persoon en type bedrijf. Wat niet wegneemt dat ik wel een voor velen haalbare en nuttige tijdbesteding kan beschrijven. Let’s go!
1 uur voor tekstuele en visuele website verbeteringen
Er kan meer met één zo’n uur dan je nu wellicht denkt. Begin – zeker als je er zelden of nooit naar gekeken hebt – met de site statistieken, zodat je antwoord kunt geven op de vraag: klikken mensen dóór vanaf de homepage of is het ‘erop en eraf’?
Bij veel bedrijven is dat laatste het geval, dus een beste kans dat het bij jou ook zo is. Nou wil je natuurlijk het liefst dat mensen meer doen dan even bij je digitale voordeur kijken. Je homepage moet uitnodigen tot een andere actie dan wegklikken. 😉
Daartoe moet je weten wat je belangrijkste homepage CTA is
Wat moeten mensen die op jouw homepage terechtkomen doen? Wat is voor jou de allerbelangrijkste Call to Action (CTA)? Je gratis weggever met nieuwsbrief inschrijving? Je dienstenpakket bekijken? Contact opnemen met jou?
Als je weet wat de belangrijkste doelen zijn van je homepage en andere pagina’s, kun je met een kritisch oog bepalen wat er waar tekstueel en/of visueel aangepast moet worden. Geen idee waar je op moet letten? Check deze website checklist.
1 uur voor SEO
SEO is wat mij betreft onmisbaar als je meer uit je website wilt halen. Bij tekstuele aanpassingen kun je ook gerichter te werk gaan als je weet waarop jouw doelgroep zoekt. Daarvoor is het nodig dat je zoekwoorden onderzoek doet.
Onlangs ben ik een SEO blogreeks voor beginners gestart. Logischerwijs ging de eerste blog over zoekwoorden onderzoek. Als je dat nog nooit gedaan hebt, kun je de komende 8 tot 10 weken het wekelijkse SEO uur daaraan besteden.
Daarna kun je aan de slag met de implementatie in je website. Dan begint de lol pas echt, want reken maar dat je na verloop van tijd de effecten ervan zult zien (in de statistieken) en ervaren (meer (informatie)aanvragen en inschrijvingen).
15 minuten voor websitestatistieken
Door wekelijks de statistieken te bekijken, krijg je een overall beeld van hoe je site presteert en kun je monitoren of aanpassingen het gewenste effect hebben. Ik raad altijd aan jouw ‘5 metrics to die for’ op je Analytics Dashboard te zetten.
Wat zijn voor jouw website op dit moment de belangrijkste parameters die actionable zijn? Want voordat je het weet, verdrink je in een enorme hoeveelheid data. Focus op 5 datapunten die je snapt en waar je concreet iets mee kunt.
Wat zijn actionable datapunten? 2 voorbeelden
Komen de meeste bezoekers niet verder dan de homepage en ben je bezig om daar verandering in te brengen? Hou de in- en uitstappagina’s in de gaten. Blijft de home bij beide bovenaan staan? Dan is er meer tweak-werk aan de winkel.
Hou de bouncerate van de 5 belangrijkste landingspagina’s in de gaten (het percentage bezoekers dat de website verlaat zonder door te klikken). Mijn rule of thumb is: liefst minder dan 50 en niet meer dan 70%. Bij meer dan 70% onderneem je dus actie.
5 minuten voor het updaten van je website
Het websitesysteem wordt regelmatig ge-update of vernieuwd. Dat geldt ook voor plugins. Aangezien updates meestal ook oplossingen voor bugs en veiligheidsissues bevatten, is het belangrijk om dit goed bij te houden.
Zelf maak ik altijd een screenshot van wat er ge-update moet worden voordat ik tot uitvoeringsactie overga. Stel dat er iets misgaat (lees: iets op de site werkt niet meer), dan weet ik precies welke plugins ik moet langslopen.
Let op verouderde plugins
Een plugin die niet meer bijgehouden wordt, kan een verstorende werking hebben op andere plugins. Werkt er iets niet meer na een update, dan kun je eenvoudig achterhalen of het daaraan ligt door de verouderde plugin uit te zetten.
Tot slot controleer ik of het contactformulier en MailChimp nog werken. Heb er trouwens erg in dat er altijd een recente website back-up is, zeker voordat je een systeemupdate draait. Je hostingleverancier kan je daarmee helpen.
40 minuten voor Social Media
Welk Social Media platform wordt het meest gebruikt door jouw doelgroep? Daar kun je de resterende 40 minuten aan besteden. Is het LinkedIn? Plaats zelf één update per week, like updates van anderen en reageer op tenminste één bericht.
Welk Social Media platform het ook is, serieuze aandacht en oprechte interesse zijn schaars. Veel mensen verzanden in de zendstand, zéker als ze weinig tijd hebben. Ik zou het omdraaien. Hoe minder tijd, hoe meer aandacht voor anderen.
En dan zijn die 3 uur alweer op 😀
Lijkt online marketing minimalisme je wel wat? Heb je vragen of wil je er weleens verder over praten? Reageer op deze blog of mail me!
Meer lezen:
Had ik maar een mini-soncere op het randje van mijn laptop zitten die me knijpt als ik met een smoesje ontsnap aan SEO. Lees haar blog!
“Zo ziet online marketing minimalisme eruit”, dit noem ik een grandioze visie van @sonjavanvuren