Soncere Marketing en Communicatie

Online marketing hulp voor MKB’ers en ZZP’ers die meer uit de bedrijfswebsite wil halen

  • Home
  • Online marketing
  • Klanten aan het woord
  • Over
  • Blog
    • Blogs gerubriceerd
    • Columns
  • Contact

Wil de ECHTE ondernemer opstaan?

Ondernemers bouwen een bedrijf op vanuit het niets, nemen mensen in dienst en zorgen ervoor dat ze op termijn misbaar zijn. Ze blijven vervolgens deels betrokken of verkopen ‘de handel’. De organisatie blijft gewoon doordraaien terwijl zij de volgende uitdaging aangaan.

blauwe en blanco blokjes - illustratie bij de blog Wil de ECHTE ondernemer opstaan?Dat was hoe ik ondernemerschap zag toen ik nog in loondienst zat

En oh, oh, oh, wat keek ik op naar die ECHTE ondernemers die een bedrijf vanaf de grond hadden opgebouwd. Of het zo lieten overkomen. Achteraf weet je tenslotte alles van tevoren. Iets navertellen verloopt anders dan er middenin zitten.

Simpelweg geluk hebben, de ‘juiste’ mensen kennen, de tijdgeest mee hebben, op het juiste moment op de juiste plaats zijn… Na een groot succes wordt dat weleens uit het oog verloren. “Zodra je gaat denken dat het allemaal door jou komt, gaat het bergafwaarts,” zei iemand.

Sinds januari 2013 ben ik zelfstandig ondernemer

Ik startte met de ambitie om een bedrijf te bouwen. Dacht ik. Al snel trok mijn gevoel aan alle remmen die voorhanden waren. Maar ik was zó onder de indruk van alle ondernemersverhalen dat ik verbeten doorging en niet één keer, maar -tig keer door gevoelsrood reed.

Er was een letterlijk wegvliegen nodig om in de herfst van dat jaar met de neus op de feiten gedrukt te worden. Ik ben geen ondernemer. Tenminste niet conform de definitie waar ik deze blog mee begon. Ik ben een rasechte freelancer. Of zzp’er, zoals dat tegenwoordig heet.

Als zzp’er moet je wel ondernemend zijn

Anders komt er niets of weinig van de grond. Misschien denk je nu “Je kunt toch ook ondernemend zijn in loondienst?” Klopt helemaal. En binnen een bestaande organisatie kun je gezamenlijk meters maken, al is er dan ook meer frictie.

Als zelfstandig ondernemer neem je in je eentje alle beslissingen. Je hebt enkel wrijving met jezelf. Jij hakt de knopen door. Begint ergens mee of trekt de stekker eruit. Er is er maar eentje die je op z’n sodemieter kunt geven en dat ben je zelf.

Dat vind ik heerlijk en het werkt een stuk sneller

Bij het uitvoeren van plannen sta je er meestal ook alleen voor. Persoonlijk vind ik dat fijn. Ik ben een notoire einzelgänger. Mij zul je niet aantreffen bij de lokale businessclub. Er wordt  niemand gebeld met een hulpvraag. Alles zelluf doen!

Dat is ook niet hoe in mijn ogen een ‘klassieke’ ondernemer het zou aanpakken. Die houdt z’n plannen tegen een paar mensen aan, zet anderen aan het werk en vraagt businesspartners in te stappen in ruil voor vertrouwen in de toekomst.

Daar heb ik altijd moeite mee gehad

Veel tijd, kennis en kunde investeren, facturen naar klanten sturen, maar zelf niets verdienen. Want dat geld wordt opgesoupeerd door het bedrijf. Huisvesting en alle bijkomende kosten, leveranciers en werknemers betalen – dat gaat voor.

Als ondernemer durf je dat risico te nemen. Je hebt vertrouwen in je ideeën, denkt een overtuigende marktbehoefte te zien en weet dat inspirerend over te brengen op partners, medewerkers, prospects en klanten. BAM! Een jaar later neemt je toko een vlucht.

Ik ben er te risico avers voor

Kijk door zo’n bril naar de wereld en je hebt meer oog voor bedreigingen. Dan wil je zo snel mogelijk boter bij de vis (al ben ik aanvankelijk wel in de gratis valkuil gestapt). Een echte ondernemer doorziet waar de kansen zitten, pakt er een stuk of vijf en eentje daarvan slaagt.

Het kan dus zijn dat ’t idee waarmee zo iemand het bedrijf begon, er na één of twee jaar totaal anders uitziet. Wanneer weet je dat je moet switchen? Vaak “nee” horen kan aan het idee, de strategie en/of te weinig marktbehoefte liggen. Snap je op tijd waar het ‘m in zit?

Durf je te switchen, zonder de gevolgen goed te kunnen overzien?

Ook dat is ondernemerschap. Durven falen, al ben je er doodsbenauwd voor. Foutloos ondernemen bestaat niet. Net zoals foutloos leven onmogelijk is. Gelukkig. Van fouten leer je tenslotte meer, als je ervoor openstaat. Ja, typisch zo’n waarachtig cliché.

Ik heb in ieder geval één grote switch gemaakt. Met grootse gevolgen. De ondernemersdroom van een bedrijf bouwen heb ik laten varen. Voor mij bleek het een nachtmerrie. Sinds 2014 ben ik met volle overtuiging zelfstandig ondernemer of zzp’er.

De gevolgen van die bevrijdende focus?

Een goedlopend bedrijf, met prachtklanten in verschillende sectoren. Nee, niet vanaf dag 1. Zoiets komt zelden aanwaaien. En al weet ik dondersgoed dat als er iets ernstigs gebeurt Soncere volledig stil komt te liggen, de vrijheid in goede gezondheid is ongekend.

Natuurlijk zijn er deadlines en verplichtingen, maar hoe je daar invulling aan geeft staat je vrij. ’s Ochtends eerder beginnen zodat je kunt wandelen in de zon? Hup, doen! Tussen de middag koken, samen eten en met meer energie de middag door? Iedere dag!

Is dat ondernemen? Ben je dan een ondernemer?

Een zelfstarter zijn die de eigen broek ophoudt, blije klanten heeft en alles van A t/m Z regelt voor het eigen bedrijf, van acquisitie t/m debiteurenbewaking… Hmmm. Dan ben je in ieder geval iemand die zelfstandig veel zaken oppakt, doorzet en afmaakt.

Dat voor eigen risico en rekening doen, getuigt van ondernemerschap. Al zou de BV Nederland graag zien dat je mensen in dienst neemt en groeit, groeit, groeit. Ik maak andere keuzes en bloei en groei op mijn manier. Fantastisch dat dit kan in ons mooie land. Dus…

Hier ben ik en dit is Soncere Marketing en Communicatie! 😀
.

Hoe kijken Agnes en Tessa aan tegen het ondernemerschap?
Check Wat is ondernemen? op de #kommaarop website.

Iedere eerste vrijdag van de maand is er een #kommaarop uitdaging.
Lees Over kommaarop als je wilt weten hoe het allemaal begonnen is.

Categorie: #kommaarop Tags: #kommaarop, keuzes maken, ondernemerscchap 4 maart 2016 door Sonja van Vuren 19 Reacties

Sonja van Vuren, online marketing zzp'er

Over Sonja van Vuren

Sinds 1998 hou ik me bezig met Marketing en Communicatie. Later heb ik eenzelfde liefde opgevat voor internet. Schrijven doe ik al van kleins af aan en bloggen sinds 2008. De combinatie van deze vakgebieden zet ik in voor meer impact online.

Reacties

  1. Kitty Kilian zegt

    4 maart 2016 om 11:56

    Ich bin kein Berliner, zoiets? 😉

    Beantwoorden
    • Sonja van Vuren zegt

      4 maart 2016 om 13:05

      Haha!

      Beantwoorden
  2. Kitty Kilian (@KittyKilian) zegt

    4 maart 2016 om 14:15

    “Ik ben geen ondernemer.” https://t.co/7sf7BKfauU @sonjavanvuren

    Beantwoorden
  3. Ciska zegt

    4 maart 2016 om 14:28

    Sonja, dank!
    Dat is nu precies waar ik tegen aan hik in mijn expeditie! Ik hóef dus helemaal geen ondernemer te zijn, ik moet ondernemend en een zelfstarter zijn. En dan kun je prima freelancen.
    Nou, met die twee eigenschappen zit het wel goed, dus ik bouw vanaf nu vrolijk verder aan mijn ondern… euh, bedrijfje!

    Beantwoorden
    • Sonja van Vuren zegt

      4 maart 2016 om 17:23

      Nou, dan gaat het denk ik helemaal goed komen, Ciska! Bouw dus vooral vrolijk verder aan je BEDRIJF, want dat is het. Weg met die kleinerende verkleinwoorden. Lees deze blog van Nicky maar eens >> https://www.nickypent.nl/professioneel-gedrag/ 😀

      Beantwoorden
      • Ciska zegt

        4 maart 2016 om 18:27

        En ook dat is weer een hele goede tip!

        Beantwoorden
  4. Carolijn zegt

    4 maart 2016 om 16:14

    Zo grappig…alles wat jij schetst over jouw zzp schap vind ik dus puur ondernemerschap. Ondernemerschap of ondernemer zijn kan met een heel bedrijf met mensen en contracten en nog meer gedoetjes. Maar ondernemer zijn ben je ook als je niet alleen je kunstje vertoont maar ook bouwt aan je zzp schap. Van eigen administratie, klantenwerving (op passende wijze) website, marketing etc. Ook dan ben je ondernemer in mijn ogen. Dus ik zeg Sonja jij bent gewoon alles 😉 Net als ik….

    Beantwoorden
    • Sonja van Vuren zegt

      4 maart 2016 om 17:24

      Ha, dankjewel voor je reactie, Carolijn en… high five! 😀

      Beantwoorden
    • Agnes zegt

      4 maart 2016 om 17:54

      Helemaal mee eens Carolijn. Je doet het wel allemaal zelfstandig en (zelf)bewust met al je eigenheid. Nou dat! (vind ik ondernemen)

      Beantwoorden
  5. Carolijn Roelofs (@CarolijnRoelofs) zegt

    4 maart 2016 om 16:19

    In de #kommaarop van deze maand schrijft @sonjavanvuren over haar kijk op het niet zijn van ondernemer.#zelfstarter https://t.co/0ZSQ40spdU

    Beantwoorden
  6. Nicky Corts (@Nicky_pent) zegt

    4 maart 2016 om 17:51

    En wat ben jij? Ondernemer? Zelfstarter? Zzp-er? @sonjavanvuren onderzoekt het. https://t.co/fmyA7N49Yq

    Beantwoorden
  7. Moniek Martens (@Loopzonderpijn) zegt

    4 maart 2016 om 18:51

    Je eigen broek ophouden, blije klanten, Alles regelen, durven falen. Hmm Ondernemer of ondernemend? https://t.co/C9Xe7KPI8p @sonjavanvuren

    Beantwoorden
  8. Karen André (@AtelierKaren) zegt

    4 maart 2016 om 21:07

    RT @sonjavanvuren: Het is zo klaar als een klontje: Ik ben geen ondernemer! https://t.co/hVseDBck44 – nieuwe #kommaarop blog

    Beantwoorden
  9. Guiselaine (@guiselaine) zegt

    5 maart 2016 om 03:52

    RT @KittyKilian: “Ik ben geen ondernemer.” https://t.co/7sf7BKfauU @sonjavanvuren

    Beantwoorden
  10. Martin Postmus (@Postmusparket) zegt

    5 maart 2016 om 11:30

    Oo, jij wilt ondernemer / zzp- er worden? Lees deze blog even van @sonjavanvuren https://t.co/uqxBEh2XAV #aanrader

    Beantwoorden
  11. Nicole zegt

    5 maart 2016 om 20:07

    Mooi blog, Sonja. Ik herken je definitie uit je eerste alinea. Zo keek en kijk ik naar ondernemers. Ook mooi om te lezen hoe jij jezelf definieert, als freelancer. En al noem je dat zelf dan wel geen ondernemer, toch draag jij je eigen risico, als je ziek wordt e.d. En je moet gewoon nog steeds zelf investeren in je eigen toko. Dat doet niemand anders voor je. En dat vind ik dan wel weer ondernemend.
    Wel vind ik ook dat je ondernemer bent als je er financieel van rond kunt komen, met genoeg klanten die bereid zijn jou een fatsoenlijke prijs te betalen. Kortom, je maakt winst en kunt die winst ook voor een deel weer investeren in je bedrijf. Ontbreekt dat, dan ben je in mijn ogen niet een echte ondernemer, maar heb je gewoon een hele mooie hobby.
    En groei in de zin van uitbreiding met personeel hoeft idd helemaal geen doel te zijn. Ook als ondernemende zzp-er zorg je voor werkgelegenheid als je bv webbouwers, VA’s, boekhouders of coaches inhuurt. En je zorgt voor je eigen werkgelegenheid. Je creeert tenslotte je eigen baan met je bedrijf. En zorgt voor werk van anderen. Ik denk dat dat wel eens wordt vergeten.

    Beantwoorden
    • Sonja van Vuren zegt

      6 maart 2016 om 10:17

      Heel goed punt dat je hier aansnijdt, Nicole, want dat is inderdaad een onderbelicht aspect. In BNR’s zzp café kwam het onlangs nog naar voren: al heb je geen mensen in dienst, je bent wel degelijk werkverschaffend bezig omdat je andere professionals inhuurt.

      En er is inderdaad niemand nodig om jou werk te ‘geven’, omdat je je eigen werkgelegenheid creëert. Dat is geen geringe prestatie.

      Volledig mee eens dat als je er niet van kunt leven en niet in staat bent om afdoende winst te genereren om te investeren waar (brood)nodig, je niet aan het ondernemen bent. Dan ben je niet financieel volledig zelfstandig en blijf je afhankelijk van een partner en/of uitkeringsinstantie.

      Daarom heb ik ook gemengde gevoelens wb de zelfstandigenaftrek. Als je die keihard nodig hebt, dan klopt er wat mij betreft iets niet. Dat in het begin de geïnvesteerde tijd niet in verhouding staat tot de inkomsten, is volstrekt begrijpelijk. Je bent aan het (op)bouwen.

      Maar na 1 tot 2 jaar verwacht je een gezondere balans en zeker in het 3e jaar moet je toch een behoorlijke winst kunnen maken. Anders is het wellicht tijd om de bakens te verzetten. Er van uitgaande dat je het ziet als een onderneming en niet als een uit de hand gelopen hobby waar je af en toe een factuur voor mag sturen.

      Beantwoorden
      • Nicole zegt

        6 maart 2016 om 11:49

        Ik ben het helemaal met je eens over die zelfstandigenaftrek 🙂

        Beantwoorden
  12. Owen de Vries (@OwenVries) zegt

    9 maart 2016 om 20:48

    RT @OffenbergNicole: “Wil de ECHTE ondernemer opstaan?” https://t.co/CmaO6TpCoE Mooi blog van @sonjavanvuren om over na te denken.

    Beantwoorden

Geef een reactie Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

.
Soms heb ik zin om een e-mailing te maken 🙂 Wil je die ontvangen? Abonneer je dan:

.

5 meest gelezen blogs

  • 5 vragen voor een goede marketingstrategie
  • Waarom we onbewust zoveel makkelijker te beïnvloeden zijn dan we denken
  • Top 5 online marketing problemen
  • Goede marketing is marketing die bij jou past
  • De (on)zin van uurtje factuurtje

5 recente blogs

  • SEO in 2023
  • “Je moet iedere week bloggen.” Onzin of waarheid?
  • De klad zit erin…
  • Opvallen door schurk marketing?
  • Gedwongen leren tekstschrijven is geen goed idee

Contact

  • Mailen werkt het snelst
  • 06 – 24 992 941

LinkedIn

© Sonja van Vuren | Soncere Marketing en Communicatie, Papendrecht

Sitemap | Soncere voorwaarden in 't kort | Privacyverklaring | Disclaimer

Deze website gebruikt cookies voor o.a. website statistieken.

Klik hier voor meer informatie over welke cookies gebruikt worden.

Soncere Marketing en Communicatie
Powered by  GDPR Cookie Compliance
Privacy & Cookies

Er wordt gebruik gemaakt van cookies om je de best mogelijke website ervaring te bieden. Meer informatie vind je op de pagina Privacy & Cookies.