Hoe val je op in een drukbezette markt, die last heeft van een structurele crisis en waar een pittige concurrentie heerst? Het oude vertrouwde roeptoeteren werkt niet meer. Daar is iedereen het inmiddels wel over eens en verklaart de opkomst van storytelling. De huidige tijden zijn uitdagender dan, pak ‘m beet, 10 jaar geleden. Toch is er ook veel hetzelfde gebleven.
Aan de koopfactoren is niets veranderd
De factoren die bepalen of prospects al dan niet tot aankoop overgaan zijn nog steeds:
- Zijn ze gemotiveerd? Realiseren ze zich dat ze hulp nodig hebben?
. - Is die motivatie sterk genoeg en de hulpbehoefte dusdanig, dat ze ervoor willen betalen?
. - Hebben ze de tijd om zich erin te verdiepen en, indien nodig, eraan mee te werken?
Wat is wel een groot verschil met ‘vroeger’?
Traditionele businessmodellen staan onder druk, omdat technologische ontwikkelingen elkaar in een ongekend hoog tempo opvolgen. Tegelijkertijd is er een informele netwerksamenleving ontstaan dankzij internet, waarin er veel gratis te halen is.
Dat is echt geen ver-van-ons-bed-show. Ondernemers ervaren dagelijks de verhevigde concurrentiestrijd die daarmee gepaard gaat. Eén van de strijdgevolgen, is dat het producten- en dienstenaanbod alsmaar groter en complexer wordt.
De koopfactor ’tijd’ krijgt daardoor een doorslaggevende rol toebedeeld. Waar haal je als potentiële klant de tijd vandaan om alles te bestuderen en de juiste keuze te maken?! Gevolg: je doet niks en blijft zitten waar je zit of begint er gewoon niet aan.
Alles aanbieden, in de hoop ergens een extra omzetgraantje mee te pikken, werkt niet
Want als je geen keuzes maakt, veel dingen ‘een beetje’ doet en je onderscheidende specialisme daardoor verwaarloost, word je een grijze muis. Daarmee bereik je precies het tegenovergestelde van wat je wilde: zowel omzet als marges komen onder druk te staan.Het leveren van datgene wat voor jouw klanten het belangrijkst is, hangt cruciaal samen met de expertise en mogelijkheden van jou en je organisatie. Een te breed dienstenpakket zal nooit op alle vlakken het hoge niveau halen dat de gemiddelde klant tegenwoordig standaard eist.
Menig marketeer gooit het daarom hoopvol over een andere boeg
De complexiteit- en informatie overload maakt het (potentiële) klanten namelijk steeds moeilijker om een rationele beslissing te nemen, gebaseerd op feitelijke eigenschappen van het product of de dienst. Daardoor geven emoties steeds vaker de doorslag.
En vandaar dat je zo irritant veel hoort over storytelling
Een product of dienst op zich is zielloos. Hoe jij of jouw bedrijf er invulling aan geeft, is van doorslaggevend belang. Dat is altijd al zo geweest.
De huidige, concurrerende marktomstandigheden geven er echter een nieuwe dimensie aan. En dan wordt de volgende vraag ineens belangrijker:
Wat is er bijzonder aan zakendoen met jou?
- Waar sta jij voor?
. - Waar geloof je écht in?
. - Wat gebeurt er als je marketing en communicatie niet alleen gebruikt om te laten zien wat je doet, maar ook waarom en hoe?
. - En, het allerbelangrijkste, wat betekent dat voor jouw (potentiële) klanten?
Gevoel, emotie, verlangen is wat ons zo kleurrijk maakt
Een sterk bedrijfsverhaal laat jouw unieke kleurrijkheid zien, terwijl tegelijkertijd de “what’s in it for me” duidelijk gemaakt wordt. Werken vanuit een verhaal waar je met hart en hoofd in gelooft, is een eindeloze energiebron en storyDOING in optima forma.
Actions speak louder than words
The proof of the pudding is in the storyDOING. Doen en waarmaken vanuit een bedrijfsverhaal waarin je écht gelooft en wat je uitdraagt. Dat laatste is het stukje storytelling. Waarmee meteen duidelijk wordt waar het grootste gewicht ligt…
.
RT @sonjavanvuren: Je wilt álles aanbieden, in de hoop ergens een extra omzetgraantje mee te pikken? Hmm… http://t.co/vhaiB8hQgu [blog]
RT @sonjavanvuren: Je wilt álles aanbieden, in de hoop ergens een extra omzetgraantje mee te pikken? Hmm… http://t.co/vhaiB8hQgu [blog]
RT @sonjavanvuren: Je wilt álles aanbieden, in de hoop ergens een extra omzetgraantje mee te pikken? Hmm… http://t.co/vhaiB8hQgu [blog]
RT @sonjavanvuren: Storytelling? Storydoing! https://t.co/HAtJKm0miG – #archiefblog