Van de week vertelde ik een paar ondernemers wat er op m’n site stond: ‘Een bedrijfsfilosoof die marketing en communicatie kennis, liefde voor Social Media en schrijverij talent inzet om MKB’ers en ZZP’ers duurzaam online te (her)positioneren.’ Het einde van deze zin was nog niet bereikt of het klonk in koor: “Nou, dan ben je al drie keer in slaap gevallen.” Ze hebben gelijk. Ik vroeg ook niet naar hun mening om een zijig antwoord te geven. Nee. Hup. Recht voor z’n raap.
Ik heb een slaapverwekkende USP, punt
Nog nooit heeft iemand gemaild of getweet dat dát nou precies is wat ze willen. Ein-de-lijk hebben ze me gevonden. Jeej! Toch zou zoiets wel handig zijn, als je business bijna volledig online draait…
Wat ik doe verloopt grotendeels digitaal. Klanten krijg ik via Social Media. Zoetjesaan komen er meer bezoekers via Google. Klinkt niet slecht hè? Klopt. Maar er zit een addertje onder het gras…
Een heldere Unique Selling Proposition bespaart iedereen tijd
Waar je een tekort aan hebt, ga je niet verkwisten aan uitzoeken wat ik nou precies doe. Typisch eigenlijk. Als bedrijfsfilosoof brainstorm ik er op los voor anderen. Doorzie ik hun kracht, waar marktbehoefte aan is en breng die combinatie passend en beklijvend onder woorden.
En dan begint het feest pas echt. Je hebt je springplank. Maar bij de timmerman kraakt de deur. Ik hoor ‘m piepen als ik iemand aan de telefoon heb die niet voor de blogstrippenkaart komt. Ik hoor ‘m kraken als ik koffie zit te drinken met een ondernemer of andere zzp’er:
“Bedankt voor alle goeie ideeën! Hoe kan ik je nú het beste inschakelen?”
Dan doe ik toch echt iets verkeerd. En daar zit ik dan ook nog eens uitgebreid over te bloggen. Laten we wel wezen, hoe vaak zijn we een goeie specialist voor een ander en een stuk minder voor onszelf? Practice what you preach. Daarom preach ik ook niet graag. 🙂
Daar is de dagelijkse praktijk te weerbarstig voor. Zo krijgen we bijna allemaal op enig moment te horen dat we onze niche moeten vinden. Wat op zich natuurlijk geen garantie voor succes is. Maar anders verdwijn je zéker als gefrustreerde zelfstandige in de vergetelheid. Toch?
Waarom is een niche eigenlijk zo handig?
Mensen een bepaalde, specifieke reden geven om zich verbonden te voelen met jou. Daar begint het mee, denk ik. Een soort van gelijkgestemdheid. Qua persoonlijkheid en/of situationeel. In ieder vakgebied zitten -tig aanbieders, maar ik wil zo iemand.
Een niche zou het ook concreter moeten maken. Wat doe jij concreet en specifiek wat ik zou willen kopen? Dat hele specifieke, de essentie waar het eigenlijk allemaal op neerkomt, zou in je tagline moeten staan. Dé zin die jou zakelijk samenvat.
Datgene waar de klant voor betaalt
En dat is niet zomaar ‘hulp’. Het is een bepaald soort hulp. Die smaakt naar jou, zogezegd. En dat is precies het soort smaakje waar de mensen in jouw niche op afkomen. Dus het gaat om het type niche en wat jij daarbinnen specifiek anders doet.
Toch hoeft dat niet allebei van toepassing te zijn. Je kunt in een grote markt zitten, maar daar iets bijzonders voor doen. Of andersom. Je hebt een behoorlijk breed aanbod, maar dat lever je aan, of doe je voor, een specifieke groep mensen.
Alleen sterke, gevestigde merken kunnen schijt hebben aan beide
Daar zijn wij voorlopig nog niet. 😉 Tot die tijd willen mensen precies weten waarvoor ze betalen en dat ze het kopen van iemand die bij hen past. Dat zijn dus aspecten die je helder moet communiceren. Nádat je opgemerkt bent en indruk hebt gemaakt.
Want je kunt helder communiceren tot in het oneindige. Als niemand het ziet, hoort en leest, had je net zo goed niet kunnen bestaan. 89% van de bedrijfscommunicatie mislukt op dat impactniveau. Dus dan weet je het wel. Wat we steeds pijnlijk vergeten.
Je kunt pas proberen te verleiden als je in de aandacht staat
Een ijzersterke USP die bij jou en je niche past, helpt daarbij. Het schept een werkbaar kader waarbinnen je manieren kunt bedenken om de aandacht te trekken van ‘jouw mensen’. Het is een richtinggever van waaruit je bedrijfsverhaal steeds meer effectieve vorm krijgt.
Dat is dus wat ik mis: een heldere richtinggever. Het is ook een proces. Zulke dingen ontstaan niet zomaar. Als zelfstandige begin je ‘gewoon’ ergens, anders kom je nergens. Als je alles van tevoren wilt bedenken, begin je er nooit aan. Praktijkervaring is de beste leermeester.
Het borrelt en bubbelt lekker hierzo. Dat krijgt binnenkort een vervolg…
Ondertussen hoor ik graag wat er in jouw hoofd opkomt als je deze website ziet, m’n blogs leest en/of aan mij denkt. Toe maar. Recht voor z’n raap! 🙂
Update – december 2014 – Die tekst uit de intro is inmiddels nergens meer te bekennen. Deze blog was het officiële herpositioneringsstartsein. Binnen korte tijd was het verschil merkbaar. Zowel voor mijzelf als (potentiële) klanten.
Als je een keer wilt sparren om je USP lekker scherp geformuleerd te krijgen…
Nou, ik wil daar ook wel over sparren, Johanna :). Want wat je zegt, Sonja, het is veel makkelijker om het voor een ander te bedenken dan voor jezelf. Ik loop daar ook tegenaan.
Ik moet eerlijk zeggen dat ik die (te lange en niet voldoende concrete) zin ook twee keer moest lezen. Mijn vermoeden is dat je een communicatieadviseur bent. Is dat zo? En zoja, waarom zeg je dat dan niet gewoon? Je propt nu te veel in die zin, waardoor de essentie júist verloren gaat. En dat is jammer.
Misschien kunnen we elkaar helpen: ik help jou een passende tagline te bedenken en jij helpt mij om mijn USP vast te stellen? :))
Dankjewel, Johanna en dat klinkt als een goeie deal, Eef, haha! 🙂
Ik ben inderdaad ‘van origine’ communicatieadviseur. Waarom gebruik ik die term eigenlijk nergens meer? Omdat ik in de praktijk ook vaak met marketing en ondernemerschap bezig ben.
Vóór die praktijk, voordat iemand met je aan de slag gaat, moet je echter strak, helder en opvallend duidelijk maken wat je doet. In een látere fase kan het één tot het ander leiden.
Op een later moment vinden mensen je veelzijdigheid vaak fijn en handig, maar niet in het begin. Dan is het onduidelijk en onhandig. Weten mensen niet zo goed wat ze met je aan moeten (lees: minder kans op samenwerking).
Dankjewel dat je me op ‘de term’ uit m’n reclamebureau verleden attendeert, Eef. Er valt hier ergens een muntje. Hoor je ‘m? 😉
Ja, ik dacht al, wat is dat voor geluid? 😉
Ik snap dat je die veelzijdigheid ook ergens terug wilt laten komen, maar dat zijn nou typisch van die dingen die je het beste door ánderen kunt laten zeggen. In testimonials en aanbevelingen e.d. Je moet zorgen dat mensen in eerste instantie bij jou terechtkomen omdat ze op zoek zijn naar een communicatie-adviseur met [vul hier één krachtige USP in]. Als ze dan verder lezen op je site, komen ze erachter dat je óók nog een begenadigde schrijver/community manager etc. bent, door de onderwerpen van je blogs. En het laatste zetje krijgen ze door de meningen van anderen, die er in de praktijk achter zijn gekomen dat je een inspirerend bedrijfsfilosoof bent, die korte metten maakt met het vooroordeel dat filosofen alleen maar veel geblaat en weinig wol zijn (ik roep maar wat, hè). Je hoeft niet altijd alles zelf te zeggen. Vind ik.
“…die korte metten maakt met het vooroordeel dat filosofen alleen maar veel geblaat en weinig wol zijn.” Nee, je roept niet zomaar wat, Eef, dát is het inderdaad. Ik geloof in die combinatie – filosofische bedrijvigheid, zogezegd.
Ik ben ervan overtuigd dat ondernemers die maatschappelijk belang en commercieel succes met elkaar weten te verbinden, de duurzame toekomst hebben. Een filosofisch perspectief én van daaruit concretiseren, helpen daarbij, merk ik.
Nee, je hoeft (moet zelfs) niet alles zelf zeggen. Ik heb een webpagina ‘referenties’ en linksonderin een testimonial plugin. Als er straks meer richting ontstaat, zal dat ook een passender invulling krijgen. 😉
Wil ik ook wel! Zie mijn opmerking over een mastermindgroep. Interesse? Wie nog meer?
Mooie uiteenzetting van elementen waar iedere ondernemer mee worstelt. En ja wat Eef zegt, voor een ander is het makkelelijker te bedenken dan voor jezelf. Wat me altijd opvalt aan jou is dat je kunt lezen en schrijven met veel uiteenlopende vakmensen, of het nu om vloeren of foto’s gaat dat maakt niet uit, je weet bij ieder het juiste eruit te pikken. Vooral voor mensen die heel goed in hun vak en weten dat ze iemand nodig hebben om dat uit te dragen/om te zetten naar online activiteiten?
Sonja is dus een goede luisteraar? (ik begin vast ;))
Vat de kern van iedere gepassioneerde ondernemer in de juiste woorden?
Ja, ik ben inderdaad een omnivoor, Agnes. Als de betreffende persoon maar gepassioneerd is en z’n vak(ken) ademt, leeft, het vóelt, ervan geniet. Dat werkt subliem samen…
Enne, ik praat óók graag, Eef. Dat herinner jij je nog wel hè, Agnes. 😉
Haha ja je praat graag maar op een prettige open (luisterende?) manier.
‘En dat is precies het soort smaakje waar de mensen in jouw niche op afkomen’ http://t.co/xCh7lkadRB van @sonjavanvuren
Wat stoer dat je openbaar in de spiegel kijkt, je kwetsbaar opstelt en de koe bij de horens vat.
Zoals je weet, is jouw site (puur toevallig) één van de voorbeelden geweest bij het kiezen van het theme voor mijn nieuwe site. Ik dacht wel: er is één ding, dat ik in ieder geval anders wil. Er moet ergens een heldere ondertitel (noem je dat zo?) komen, die in één oogopslag duidelijk maakt wat er te halen valt. En nu schrijf je deze blog…
En ik zou ook graag ergens kunnen lezen wat je bedrijfsnaam ‘Soncere’ nou betekent en waarom je die gekozen hebt. Dat kon ik namelijk nergens vinden en jou kennende zit daar zeker een verhaal achter.
Ja, dat vergat ik nog te zeggen: Marloes heeft gelijk. Dat je het op deze manier aan de kaak stelt vind ik persoonlijk geweldig. En dus hebben we weer een punt: openheid, eerlijkheid.
Bij de naam Soncere moet ik daar ook aan denken; het Engelse woord ‘sincere’ (wat ook open en eerlijk betekent).
Ja, Marloes, waarom leg ik de achtergrond van ‘Soncere’ niet uit?! Daar kan ik in ieder geval wél snel iets aan doen, want dat weet ik precies (gelukkig maar, haha 😉 ).
Het klopt wat jij zegt, Eef, het is afgeleid van het Engelse woord voor oprecht. De i veranderd in een o ivm m’n naam.
Door het enorm inspirerende boek van Kees Klomp ‘Verlichting in Business’ plofte die naam destijds ahw ineens in m’n hoofd. Op m’n ouwe site staat een uitgebreid artikel over dit boek, wat voelde als thuiskomen voor mij: http://sonjavanvuren.blogspot.nl/2013/01/jouw-business-zal-nooit-meer-as-usual.html
Mijn bedrijfsverhaal, waar ik écht in geloof, staat hier beschreven: http://sonjavanvuren.blogspot.nl/2013/11/over-de-verloren-betekenis-van-business.html (op m’n contactpagina verwijs is ernaar).
Wat een zinvolle feedback van jullie… Ik gloei ervan. 🙂 En zulk soort dingen gebeuren dus alleen als je openlijk in de spiegel durft te kijken.
Kijk, en daar was ik nou weer helemaal niet opgekomen. #soncere
Ik dacht aan een werkwoord uit het latijn *in geheugen graaft*, maar kon zo snel geen link leggen.
Zo zie je maar hoe raar hersenen kunnen kronkelen…
Ha, ja, daar hebben we onze hersenen voor he! #rarekronkels
Heel herkenbaar wat je schrijft, Sonja. Ook dat je precies opschrijft wat eraan schort en dat het dan toch lastig blijft om dit voor je eigen bedrijf te benoemen.
Wat mij opvalt bij jou is dat je in jouw teksten altijd de kern weet te pakken. Zoals Agnes al aangeeft maakt het dan niet uit waar het over gaat. Je weet dan juist die woorden te kiezen, waardoor het er weer fris staat. Net alsof het nieuw is.
Wat je aangeeft over ‘de kern’, hoor ik vaak, Karin. Mijn ‘interne’ tagline, die ook in m’n Twitter bio staat, is ‘Altijd op jacht naar de essentie’. Intern omdat ie voor extern, ja alweer, ook te vaag is. 😉
Dat het met de juiste woorden weer fris is, als nieuw lijkt. Hmm. Ja. De voor hen juiste woorden lezen, kan voor mensen echt bevrijdend werken. Zo van: “Ja, dát is het precies!” En dat hun (potentiële) klanten dan zeggen: “Ja, dát ben jij helemaal en zó help je ons inderdaad!” (dat eigen smaakje, waar ik het in de blog ook over heb) Dat geeft alle partijen een kick.
Dat zul jij herkennen, als je een zoekend iemand helpt zijn/haar loopbaanpad te vinden of opnieuw uit te vinden. Da’s zo’n diepgaand gevoel. Ook omdat het je eigen essentie, kern raakt.
Ja, dat gevoel herken ik zeker. Ik moest om dat laatste ook wel een beetje lachen, want volgens mij ben je er ook goed in om als het over jou gaat de aandacht weer over te hevelen naar de ander. Dat doe je goed. 😉
Ha, grappig dat je dat schrijft. Vind wederkerigheid belangrijk. Liever helpen dan geholpen worden. Altijd proberen het perspectief van de ander te zien, begrijpen, doorgronden. Ook herkenbaar? 😉
Haha, ja betrapt!
Las net je reactie bij Judith. Wow, dat klinkt heel helder. En goede tips.
Daar moet je iets mee doen. :-))
Zijn er in dit illustere gezelschap dames (waar zijn de heren?) die er voor voelen om af en toe samen naar dit soort dingen te kijken, als ‘mastermindgroep’?
Ja, ik sta altijd wel open voor dat soort dingen. Zeker in illuster gezelschap 🙂
Wie mog meer? Via datumprikker proberen iets op te zetten? Mijn e-mail is info@johannaglas.nl
‘Ondernemers over mijn USP: “Nou, dan ben je al 3x in slaap gevallen.” Ze hebben gelijk.’ http://t.co/7UJDmETNU0 blog van @sonjavanvuren
Dag ‘mastermindgroep’ 😉 Even de USP van Sonja: taalvirtuoos , schrijft met een bepaald gevoel je! Hoe raad je het, ze past precies bij mij. Humor is ze ook niet vies van en actief op sociale media. Tot zover de reclame 😉 Hoe komt het dat Sonja voor mij ‘werk’ ? Ik kan het niet echt omschrijven, maar noem het gevoel, klik etc. Ja verstand van vloeren heeft ze inmiddels gekregen, en in die niche markt begeeft ik mij. Misschien vraag je je af hoe ik het aanpak op die ondernemersmarkt, dan moet je even op mijn website kijken, http://www.postmusparket.nl (is dit subtiele reclame?) ja voor deze ene keer. Als jij daar een bepaald gevoel bij krijgt dan is dat het onderscheidt die ik probeer te bewerkstelligen ten opzichte van die grijze massa. Misschien is dat ook een tip?
Ik ben er mee eens dat testimonials , reviews, gastenboek noem maar op, de sociale bewijskracht groter maakt en de kans op conversie daardoor ook .
Dat geroeptoeter dat je goed bent is zo 2010 en ook daar heeft Sonja een mooi blog over geschreven.
Overigens vind ik wel dat we de laatste tijd worden overspoeld met marketingtips e.d. probeer je daarvan te onderscheiden met die met die unieke USP van je!
Haha, hallo, Martin! Altijd fijn om je ook hier ff te zien. Dankjewel voor de feedback.
Ik vind jou een voortreffelijk voorbeeld van een gepassioneerde vakman met een ’traditioneel’ beroep, die inziet hoe online en nieuwe media bij kunnen dragen aan je eigen ontwikkeling en (daardoor) die van je bedrijf. Vanuit dat gevoel en die overtuigingen en manier van werken, ben jij niet bang om te investeren in mensen die jou daarbij nog verder kunnen helpen.
Een combinatie waar ik van hou. Passie, liefdevol vakmanschap, doorzettingsvermogen, nieuwsgierigheid, (investerings)lef én met 2 nuchtere benen ferm op de (houten) vloer. 😉
Zo, ik maak gewoon ook nog ff reclame voor je. Welverdiend! 🙂
“Een slaapverwekkende USP? Ik heb ‘m!” Nou, ik werd in elk geval #wakker van dit dapper blog van @sonjavanvuren ~ http://t.co/BgSRRsyjd1
Taglines, niches, USP’s , het blijft een herkenbaar geworstel. Ik ben er nog steeds niet uit 🙂
Wat is het nou dat iemand onderscheidend maakt? Hoe verwoord je dat op een manier zodat duidelijk is waar mensen je voor kunnen inschakelen?
Containertermen ‘mag’ je niet gebruiken. Coach, communicatieadviseur, dat zegt toch niets? Wat ik zelf echter merk is dat allerlei fancy namen verwarring kunnen oproepen. Wat doe je nu eigenlijk? Kort, helder en duidelijk is belangrijk. Maar ook een eigen stijl, iets unieks.
Als ik ‘Sonja in het kort’ lees, dan springt de term bedrijfsfilosoof er voor mij meteen uit. Het zegt mij dat je nadenkt en niet klakkeloos de meute achterna loopt. Iets waar ik voor val. Voor mij is dat een USP. Tekstschrijvers, communicatieadviseurs, marketing specialisten ed zijn er genoeg te vinden. Iemand die verder kijkt en daar over kan schrijven op een manier die mij aan het nadenken zet? Die zijn een stuk lastiger te vinden.
(Die mastermindgroep lijkt mij trouwens ook wel wat :-))
Ha, ja, we worstelen wat af he, Judith. 😉 Bekende termen zijn al snel te generiek en ongebruikelijke termen kunnen te onduidelijk zijn. Geen wonder dat bijna iedereen het lastig vindt.
Bedrijfsfilosoof is een combi van 2 bekende termen. Hoe Eef het samenvatte, wat jij nu schrijft en andere online en offline reacties op die term, laten wel zien dat ie toch ‘landt’ op een manier die ik graag zie, gezien mijn bedoeling.
Het heeft wel even geduurd voordat ik deze term openlijk durfde gebruiken, vanwege de cynische reacties die ik aanvankelijk kreeg. Maar het is voor mij iets wezenlijks en goeie bedrijfscommunicatie laat zien wie je bent, hoe je in het leven staat en hoe je van daaruit werk benadert en invult.
Zo kan de ander bepalen of jij bij hem/haar past. En jij zelf wilt de mensen aantrekken die bij jou passen. Perfecte manier om wederzijds uit te filteren dus. Da’s effectieve marketing. 🙂
Je schrijft dat jij er nog niet uit bent. Hoe ik tegen jouw kracht aankijk:
Vroeger wist ik niet waar m’n energiebalans probleem vandaag kwam. Vond ik dat ik niet moest zeiken en ‘gewoon’ dóórgaan. Geen idee dat het met introversie te maken had en dat dat niet een ongezonde kluizenaarsneiging is die bestreden moet worden.
Die vrouwen (want je maakt de duidelijke keuze om alleen met vrouwen te werken) zoeken anders op internet en in Social Media. Dan vraag je je af waar die mentale uitputting toch vandaan komt. Snap je niet waarom je in het weekend alleen maar met rust gelaten wilt worden. Zoek je naar remedies daartegen.
Daar zie ik vooral jouw kracht en onderscheidende vermogen. Ondernemende vrouwen helpen die nog niet weten dat ze introvert zijn. En dat ze niet een ‘kwaal’ hebben, maar een predispositie die juist bepaalde talenten met zich meebrengt die je (als ondernemer) goed kunt gebruiken.
Naast je huidige inzichtsessie kun je een energiebalanschecker oid doen, om te onderzoeken of je energiebalans problemen met introversie te maken hebben. Dat doorzien samen met en dankzij iemand, is een bijzondere ervaring en schept een band, die ertoe zou kunnen leiden dat ze ook de vervolgstappen met jou nemen.
Overigens kan zo’n check ook volledig digitaal, met een bepaalde vragenlijst en wat visuele elementen. En als je er dan dieper op in wilt gaan, kun je een (betaalde) Skype sessie met jou aanvragen.
Maar goed, dat zijn gewoon even wat gedachten. Ik zit al te mastermindgroep’en, geloof ik. 😉 *hoofd borrelt met ideeën*
Kijk, dat is fijn om te ‘horen’. Wat jij er uit haalt is ook wat ik over wil brengen. Ik ben bezig met een soort mini e-cursus over energiebalans. Een energiebalans checker…, daar ga ik eens over nadenken.
Wat heel herkenbaar is, is de schroom om naar buiten te gaan. Jij met bedrijfsfilosoof, ik met introversie. Wat voor reacties ga je krijgen? Snappen anderen het wel?
Enerzijds krijg ik hele leuke reacties als ik vertel dat ik vooral met introverte vrouwen werk. Aan de andere kant ook veel verbaasde blikken en onbegrip. En niet te vergeten de reactie, jíj bent toch niet introvert….
Maar zoals voor jou bedrijfsfilosoof iets wezenlijks is, is introvert zijn en je leven zo inrichten dat dat bij jou past iets heel wezenlijks voor mij. Ik heb te lang geprobeerd een ander te zijn dan wie ik werkelijk ben. En dat wil ik niet meer.
Wat is het toch mooi als het lukt om wat wezenlijk is zo te integreren in je werk. We zijn bevoorrecht dat we inmiddels de mogelijkheden en de ruimte hebben om daar met toewijding aan te kunnen bouwen.
Benieuwd naar je mini e-cursus! En oh ja, “Jíj bent toch niet introvert?!” Zucht…
Weet je nog laatst op Twitter? Mensen die mij nog nooit ontmoet en niet eerder digitaal contact opgenomen hebben, melden ineens out of the blue dat ik vanwege het aantal tweets niet introvert ben en ‘maar eens een ander testje’ moet doen…
Er is veel onbegrip en onduidelijkheid rondom introversie. Daar ben ik wel achter sinds ik ervoor uitkom. Blogs als die van jou zorgen voor meer duidelijkheid en geven inzicht. Veel mensen zullen erdoor gesterkt worden.
Zoals Nicole en jij aangaven, is de essentie energie. Waar krijg je energie van? Van onder de mensen zijn of alleen zijn? Van impulsen van buitenaf of je binnenwereld?
Verder is er net zoveel verschil tussen introverten onderling, als dat bij extraverten heb geval is. En dan heb je ook nog ambiverten, geloof ik. Best of both worlds. Handig! 😉 Hoe dan ook, zat werk aan de winkel voor jou, Judith! 🙂
@Judith, ik vind het wel interessant wat je daar zegt, dat containerbegrippen zoals tekstschrijver, communicatieadviseur en coach nietszeggend zijn. Als ik het bij mezelf houd: hoe moet ik me als tekstschrijver dan wél noemen, zonder dat het gekunsteld overkomt? Ik bedoel, ik kan natuurlijk proberen om ipv ’tekstschrijver’ een andere term verzinnen, maar ik wil ook niet overkomen alsof ik krampachtig origineel probeer te doen. Of bedoel je dat ik mezelf juist geen titel moet geven en moet omschrijven wat ik dan precies (anders) doe?
Mijn vraag is eigenlijk of deze nietszeggend zijn 🙂 Weliswaar is een term als coach of tekstschrijver niet onderscheidend, de meeste mensen hebben dan wel meteen een idee. Soms lukt het mensen om een ontzettend originele omschrijving te vinden die meteen pakt, die triggert om verder te lezen of te praten. Vaak is het inderdaad ook in mijn ogen krampachtig.
Dus dan komen we toch weer op tagline’s enzo uit om te laten weten waarom ze bij jou als tekstschrijver moeten zijn 🙂
Ja, zo zie ik het ook. De tagline is het belangrijkst. En natuurlijk de intro op je website. Judith, ik wil je iets vragen en ga je daar even over mailen 🙂
RT @sonjavanvuren : Ik heb een slaapverwekkende USP. Punt. http://t.co/5OCsTugbVr [nieuwe blog]”
“hoe vaak zijn we een goeie specialist voor een ander en een stuk minder voor onszelf?” http://t.co/hZ7Z6kzPvK @sonjavanvuren
Als Martin het nou even wel omschrijft, wat er zo klikt, dan ben je d’r misschien al 😉
Ha, ga het ‘m meteen ff vragen. 😉
Fijn stuk over slaapverwekkende USP’s en waarom niches zo handig zijn (interessante comments ook) http://t.co/cpsZhuUDXv van @sonjavanvuren