Consultant Karel heeft het allemaal. Een op maat gemaakte website – “zo’n standaard template’je doen we natuurlijk niet he”. Een logo waar twee reclamebureaus mee bezig zijn geweest – “tja, het kost wat, maar dan heb je ook wat”. De bedrijfsvideo is van corporate niveau – “mensen moeten vooral niet denken dat ik zo’n zielige éénpitter ben”. En alle foto’s zijn speciaal voor hem gemaakt – “stockfoto’s… brrr”.
Inmiddels is er een jaar verstreken – hoe gaat het met de business?
“Nou, eh, dat is nog even afwachten. Ja, weet je, je denkt al snel, nieuwe site en hup, de nieuwe business stroomt binnen. Maar goed, dat komt denk ik vanzelf wel. Dáár heb ik zo’n profi website voor laten maken, omdat ik geen zin heb in lopen leuren.”
“Gelukkig heb ik ook een mooi netwerk. Dus op zich heb ik best aardig wat werk. Maar zou willen dat het meer en/en is, qua offline en online. Nu zit ik toch een beetje in hetzelfde kringetje. Er komen geen nieuwe klanten bij, dus als er eentje wegvalt…”
“Maar ik ben nog steeds erg trots op m’n website. Wat ik heb overschat is het effect van alles zo high fly aanpakken. Maar ik wacht het gewoon nog even af, want om er nou nóg meer geld tegenaan te gooien… daar heb ik toch wel moeite mee.”
Karel versus Ricardo
Consultant Ricardo heeft het allemaal niet. Hij had een “best wel mooi” WordPress template uitgezocht en een beetje laten aanpassen. “Een logo vond ik eigenlijk onzin, maar heb er toch eentje laten ontwerpen. Het eerste design was meteen prima.”
Hij heeft overwogen een bedrijfsvideo te laten maken. “Maar ik dacht, laat ik eerst eens wat geld verdienen. En het is ook even aftasten hoe het allemaal loopt. Misschien doe je na een tijdje dingen anders en dan moet je een nieuwe laten maken.”
“Ik wilde wel investeren in extra’s waarvan ik dacht, dat gaat me waarschijnlijk business brengen en kan ik niet zelf. In mijn geval: herpositionering, AdWords en SEO. Verder deed ik alles zelf en dat kon ook, omdat ik in het begin weinig werk had.”
Hoe gaat het met z’n business, een jaar later?
“Eerlijk gezegd had ik sneller leads via m’n website verwacht. Ik heb er echt behoorlijk aan moeten trekken. Verkooppagina’s herhaaldelijk aanpassen. Me scheel bloggen. Niet met van die prut stukkies he. Heb er zelfs een cursus voor gevolgd.”
“Moest me ook verdiepen in LinkedIn. Pfff, wat had ik daar totaal geen zin in zeg. Maar ja, je moet wel. Tenminste, dat vind ik dan he. Je wordt niet top of mind met onzichtbaar zijn en inmiddels heb ik m’n eigen draai gevonden.”
“Anyway, dat ik dit allemaal zit te vertellen, is omdat ik nú kan zeggen dat het meer dan goed gaat. Maar daar is dus wel heel wat aan vooraf gegaan. En ik ben er nog steeds mee bezig. Al kost het me nu veel minder tijd omdat de basis zo sterk is.”
Wat is het verschil tussen Karel en Ricardo?
Een bepaalde online vechtersmentaliteit, denk ik. Ricardo is bereid ervoor te gaan, met huid en haar. Je moet die strijd aan willen gaan, óók met jezelf. Want reken maar dat je jezelf tegenkomt – the good, the bad and the ugly.
Weten aan welke bad en ugly je iets moet (laten) doen om je business te laten bloeien en groeien, is een hele kunst. En dat dan vervolgens ook echt dóen en volhouden… Nee, een goed draaiende toko komt je zelden aanwaaien.
Al is de hoop daarop waarschijnlijk de reden dat er trainingen aangeboden worden met veelbelovende titels zoals “meer verdienen in minder tijd” en “nooit meer dan 4 uur werken” (de truc daarvan is trouwens: noem het gewoon geen werken!).
Ga jij meer de Karel of Ricardo kant op?
Het is handig als je van jezelf weet wat je kan en wilt (wat je diep van binnen écht wilt) en hoeveel je daarvoor (niet) wilt opofferen van je eigen tijd en portemonnee. Werken op een manier die bij je past, betekent ook de consequenties daarvan aanvaarden.
Super ambitieus zijn en bergen geld verdienen, is prima. Net zoals tevreden zijn met een minimale omzet omdat je bergen vrije tijd belangrijker vindt. Veel verdienen en weinig werken is voor de meeste mensen echter een onrealistisch scenario.
Het ‘goud’ voor jou en mij zit ‘m ergens tussen die twee uitersten in. Die ideale balans waar jij je goed bij voelt. Waarmee je de eigen broek kunt ophouden (en eventueel voor een gezin zorgen), met voor jou genoeg uitdaging en zonder langdurige overbelasting.
Die ideale balans is een lastige balans
Want jij verandert. Klanten en de markt veranderen. Jouw wensen, verlangens en privé omstandigheden veranderen. Voordat je het weet is de balans zoek. Dan is een pas op de plaats (brood)nodig, zodat je kunt herijken.
Voor mij was vorig jaar grotendeels zo’n heerlijk uitgebalanceerd jaar. Lekker aan het werk én geregeld spontaan op de fiets stappen of de benenwagen nemen omdat het mooi weer is en je daar óók van wilt genieten.
Dit jaar verloopt tot op heden anders. Ik wilde graag wat extra uitdaging. Nou, dat heb ik geweten. Be careful what you wish for. 😉 In korte tijd een paar nieuwe klanten erbij, bestaande klanten die meer met je doen en hup, ‘ineens’ heb je het te druk.
Niet dat je mij hoort klagen, ha, verre van!
Hier zit een serieus tevreden online marketing zzp’er te bloggen. Ik voel me echt bevoorrecht. Wat ik bedoel te zeggen, is hoe lastig het is om langdurig in balans te blijven. Waarschijnlijk is dat ook onmogelijk, voor de niet-boeddhisten onder ons. 🙂
En laten we wel wezen, van tijdelijk uit balans zijn, steek je ontzettend veel op. Het maakt herijken makkelijker, of in ieder geval duidelijker, als de voor jou belangrijkste basics hun terecht prominente plek terugeisen.
Ook wat betreft marketing is het dus zoeken naar de voor jou beste balans en die zal regelmatig veranderen, omdat online zo veranderlijk is. Want los van alle ontwikkelingen die steeds sneller lijken te gaan: de concurrentie zit nooit stil.
Hoi Sonja,
Ik herken me enorm in Ricardo en mede daardoor heb jij het nu ook zo druk vrees Ik!
Dank je wel voor je inspirerende blogs en je steun met mijn online marketing!
Wat leuk dat je reageert, Belia en het is erg leuk om met/voor jou te werken!
Ja, een crisis helpt wel om even goed na te denken over wat je ook alweer wou. Hoewel het moeilijk blijft – te veel keuzes, te veel vergelijkingen.
Die mannen in jouw stuk: het verschil tussen maximizers en satisficers. Die laatsten zijn veel gelukkiger. Ik zag er net een leuke Tedtalk over: Average is Awesome, van Jeroen van Baar. In feite zegt hij: neem het leven wat meer zoals het komt en vergelijk je niet steeds met de mensen op je Facebook timeline.
Ja, echt makkelijk zal het waarschijnlijk nooit worden. Er gebeuren ook zoveel dingen waar je geen (directe) invloed op hebt, maar die jou(w keuzes) wel beïnvloeden. Ach, het houdt het leven enerverend. 😉
Ricardo eist van zichzelf een maximale inzet, zowel op de korte als lange termijn en hij vindt het prima als de tools die hij gebruikt ‘goed genoeg’ zijn.
Karel wordt wat minder van de maximale als het zijn eigen inzet betreft. Met zo’n minimale inzet heb je echter weinig aan zelfs de allerbeste online tools.
Je niet met digitale persona’s vergelijken is inderdaad verstandig. Op FB laten de meeste mensen niet zien wat we in het dagelijkse leven grotendeels zijn: gemiddeld. Vandaar waarschijnlijk dat het zelden awesome gevonden wordt. Daar is dat veel voorkomende ‘gewoon’ veel te gewoon voor.
We vinden zoveel dingen en gedragingen zo gewoon of vanzelfsprekend dat we niet (meer) zien hoe bijzonder ze eigenlijk zijn. De dagen worden echt mooier als je daar oog voor hebt. Maar goed, ik dwaal af… 😉
Dit is een thema waar ik ook iets mee moet. Richting mijn klanten bedoel ik.
Hoorde het pas terug van een klant die dacht (als Karel) dat ‘als de website eenmaal live was, ‘het’ opeens zou gaan gebeuren’. Maar het lanceren van de site bleek het startschot voor nog meer online actie en inzet.
In mijn idee is het juist met die online actie en inzet, dat het gaat werken. Alhoewel ik er de kantjes vanaf loop… Zou jouw tips wel wat beter op mogen volgen… #goedvoornemen